gabrijel garsija markesFoto: EPA/ DAVID DE LA PAZ

Izgubljeni Markesov roman, pod nazivom „Vidimo se u avgustu“, od danas je već dostupan na srpskom jeziku.

Prošle godine, svet je obišla vest o tome da je Markesov roman pronađen i da će biti objavljen tokom 2024. godine.

Spekulacije o neobjavljenom romanu Gabrijela Garsije Markesa kružile su još od 1999. godine kada je pisac objavio jednu kratku priču u kolumbijskom časopisu „Cambio“, piše Nova.rs.

Delo „Vidimo se u avgustu“, koje je trenutno moguće samo poručiti na sajtu kuće „Penguin Random House“, a u tvrdom povezu pojaviće se u prodaji širom sveta tek 12. marta, objaviće na našem tlu kuća „Sezam Book“.

Knjiga je u prodaji od danas, za kad je u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije zakazano književno veče.

Od 19 sati biće predstavljeno ovo posthumno delo Gabrijela Garsije Markesa (1927-2014), koje je prevela Vesna Stamenković.

A pored autorke prevoda, na književnoj večeri govoriće prof. dr Bojana Kovačević Petrović, i univerzitetski profesor i teolog Marjan Aleksić, veliki poznavalac kulture Bogote i Kartahene, važnih za Markesov život i stvaralaštvo, uz moderiranje Milene Đorđijević, a osvetleće svi učesnici daleko više o novootkrivenom književnom delu nobelovca.

Kada je Gabrijel Garsija Markes, svima najznaniji po romanima „Sto godina samoće“ ili „Ljubav u doba kolere“, preminuo 2014. iza sebe je ostavio nedovršeni rukopis.

I tad piščeva porodica nije znala šta bi s tim rukopisom – da li da ga objavi ili ne…

Izgubljeni Markesov roman dostupan na srpskom, danas i promocija 1
Foto: Sezam Book

Međutim, pre nekih desetak meseci Markesovi sinovi Rodrigo i Gonzalo Garsija Barča shvatili su da bi trebalo da utole „žeđ“ javnosti za očevim delom, za Gabom koji je i danas najprevođeniji pisac na španskom jeziku u čitavom svetu.

– Ovo delo je plod očevog konačnog napora da nastavi sa stvaranjem uprkos lošim zdravstvenim izgledima. I čitajući ono što je napisao još jednom gotovo 10 godina nakon smrti, otkrili smo svo bogatstvo teksta. Ništa nikog, čitajući ove redove, ne sprečava da uživaju u najistaknutijim aspektima dela našeg oca.

A to su njegova sposobnost pronalaska, poezija jezika, očaravajući narativ, njegovo razumevanje ljudskog bića i naklonost, kako prema sopstvenim iskustvima, tako i nesrećama. Posebno onim u ljubavi, što je verovatno glavna tema svih njegovih dela – izjavili su, kako je tad preneo NPR, piščevi sinovi.

Poslednje Markesovo delo izašlo je 2004. godine

Roman „Vidimo se u avgustu“ ima tačno 145 strana, a sastoji se iz pet poglavlja koji se „vrte“ oko ličnosti pod imenom Ana Magdalena Bah.

Sedeći sama kraj kristalno plave vode u laguni Ana Magdalena Bah razmišlja o muškarcima.

A srećno je udata već 27 godina i nema razloga da beži od života kojeg je izgradila sa suprugom i decom.

Ali, opet, svakog avgusta brodom odlazi do susednog ostrva gde joj je sahranjena majka. I uvek kad je tamo, bar za tu jednu noć, uživa u čarima novog ljubavnika.

I u tim vrelim noćima na Karipskim ostrvima, koje dodatno pogrevaju salsa i bolero, zavodnici i prevaranti, Ana kao da putuje sve dublje i dublje u svoju požudu, ali i sve one strahove pokopane u srcu.

Neprestano iznenađujuće, to radosno, senzualno delo „Vidimo se u avgustu“ je duboka meditacija o temama slobode, žala, sopstvene transformacije, i misterijama ljubavi…

Tim rečima izdavači najavljuju tačno deceniju od smrti „novo“ remek- delo Gabrijela Garsije Markesa.

Uz još jednu opasku: „Ovo je neočekivan poklon jednog od najvećih pisaca koje je svet ikada imao!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari