Otkriven nepoznati Markesov roman, glavna junakinja sredovečna žena koja ima erotsku aferu 1Foto: EPA/David de la Paz

Dugo su kružile glasine, sada je napokon potvrđeno: neobjavljeni roman čiji je autor Gabrijel Garsija Markes – pod naslovom “En Agosto Nos Vemos” (Videćemo se u avgustu) – postoji. I štampaće se 2024. godine.

Izdavač je Penguin Random House, i najavljuje pravo remek-delo, piše Jutarnji list.

Nagađanja su počela još 1999. godine kada je autor „Sto godina samoće“ objavio kratku priču u kolumbijskom časopisu Cambio.

Priča je to o Ani Magdaleni Bah, sredovečnoj ženi koja ima erotsku aferu dok posećuje tropsko ostrvo kako bi položila cveće na majčin grob. Tada se već pričalo da je reč o novom poglavlju na kojemu Markes radi. Ali, nakon što je umro, bila je nepoznata daljnja sudbina ove knjige.

Deca Gabrijela Markesa, Rodrigo i Gonzalo Garsija Barča, su u početku oklevala, ali, nakon gotovo decenije, došli su do zaključka da delo smatraju previše dragocenim da bi ga sakrili i od njegove rodne Kolumbije i od šireg sveta.

„Čitajući ga još jednom, gotovo deset godina nakon njegove smrti, shvatili smo da tekst sadrži sve bitno za njegovo stvaralaštvo“, rekli su.

Među malobrojnim detaljima koji su javno objavljeni su da će knjiga sadržati pet odvojenih odeljaka usredsređenih na Anu Magdalenu i da će ukupno imati oko 150 stranica.

Otkriven nepoznati Markesov roman, glavna junakinja sredovečna žena koja ima erotsku aferu 2
Foto: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Gabrijel Garsija Markes je najprevođeniji pisac na španskom jeziku u čitavom svetu.

„Kako vreme prolazi, važnost njegovog dela samo raste. Poput Dostojevskog, Džojsa i Servantesa, imao je jedinstven stil i perspektivu gledanja na svet koji je uticao na celi svet“, rekao je za Gardijan Ariel Kastiljo, profesor na Universidad del Atlántico u Barranquilla i vodeći stručnjak za rad Gabrijela Markesa

„Postoje dve kolumbijske kulture: jedna prije Gabrijela Garsije Markesa i jedna posle“, konstatovao je profesor Kastiljo.

Iako je neočekivana objava izazvala uzbuđenje u književnim krugovima i šire, takođe je podstakla kritičku raspravu o tome treba li nedovršeno delo biti objavljeno posthumno.

„Za mene su to sjajne vijesti“, rekao je hvaljeni kolumbijski pisac Juan Gabriel Vásquez.

„Morate ga znati čitati: to nije dovršeno delo i Garsija Markes je bio vrlo pažljiv majstor. Ali možemo uživati u njemu zbog onoga što jeste: nedovršeno delo velikog umetnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari