Mašina za mlevenje umetnika nastavlja da radi 1Srdan Golubović Foto: FoNet/ Cebef

„Mašina za mlevenje umetnika nastavlja da radi nekontrolisano. Vučićevi robovi pokušavaju da se istaknu i tu vlada ogromna konkurencija. U igri je podela plena i niko od njih neće da ispusti priliku da nešto štrpne za sebe. Što se kaže, žele da ‘nadirode Iroda'“, kaže za Danas reditelj Goran Marković povodom objave jednog domaćeg tabloida da njegov kolega Srdan Golubović „sabotira film o Jasenovcu“.

Golubović se našao na meti ovog lista jer je osporio legitimitet ovogodišnjeg izbor za srpskog kandidata za Oskara, na kome je izabran film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića. Reditelj je tada u razgovoru za Danas precizno citirao niza neregularnosti koje su pratile sam proces, poput načina sastavljanja komisije koja je odlučivala koji će film biti izabran, netransparentnost njenog rada, te nepoštovanja pravilnika.

„Imam poštovanje prema Antonijeviću, kao kolegi i reditelju, i u ovome nema ničega ličnog. Ovo je pitanje legalnosti procesa izbora, ali pre svega profesionalnih fer pravila i etičnosti. Smatram da jedna velika i važna tema kao što je tema filma ‘Dara iz Jasenovca’ ne zaslužuje da život tog filma započne isprljan skandalima i lošim odjekom u javnosti“, kazao je tada Golubović za Danas.

U pomenutom tekstu domaćeg tabloida objavljeno je da „Golubović traži od Amerikanaca da Srbija i nema kandidata za Oskara zbog toga što Bosna šalje priču o genocidu u Srebrenici“.

„Srdan lobira za taj film i u Srbiji je prvo hteo da ga prikaže na Festivalu autorskog filma, da mu se da najveća sala i prikaže odvojeno od drugih filmova. Pa je odlučio da mu je važnije da film o Srebrenici ugura na Fest. Upravo srpska elita lobira da sa Balkana na predstojećem Oskaru Srebrenica bude jedino prikazana, ne istovremeno i priča o Jasenovcu“, citiran je „dobro obavešten izvor“ koji Srdan Golubović odmah zatim demantuje kao laž i besmislicu. Reditelj je nazvan i „izrodom srpskim“, a navodi se i „da mu ništa nije sveto, pa ni žrtve iz logora“.

„Užasnut sam medijskim linčom kroz koji prolazi moj kolega Srdan Golubović. Besprizornim lažima koje su osvanule na naslovnoj strani tabloida. Strašna mi je zloupotreba Jasenovca u ove svrhe. Sve što je Srdan uradio je da je ukazao na nepravilnosti u procesu izbora našeg kandidata za Oskara. Zauzvrat je postao izdajnik i „izrod“. Ne uspevam da nađem reči kojima bih opisao svoj užas. Ako ovako prolaze najbolji od nas, a podsetiću vas da je Srdanov film „Otac“ osvojio brojna visoka međunarodna priznanja i da je u ovom trenutku glavni glumac nominovan za Evropsku filmsku nagradu, evropski pandan Oskaru, šta drugi da očekuju? Ova zemlja postaje opasna za život za bilo koga ko se usudi da razmišlja svojom glavom“, kaže za Danas reditelj Stefan Arsenijević.

Scenarista i kreativni direktor FireFly produkcije Boban Jevtić kaže da za Danas da je šokiran besprizornim insinuacijama i klasifikacijama tabloida.

„Potpuno sam šokiran besmislenim i besprizornim insinuacijama, konstrukcijama, klasifikacijama i tonom kojim su tabloidi napali Srdana Golubovića samo zato što je na argumentovan način ukazao na jedno principijalno pitanje. U svetlu napada na Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića sve to je duboko uznemirujuće“, smatra Boban Jevtić.

Na društvenim mrežama brojne kolege podržale su Srdana Golubovića, a ovaj napad ocenile kao poziv na ubistvo.

„Širi se krug neprijatelja. Evo i poziva na ubistvo iz SNS svinoida“, napisao je Srđan Dragojević. Direktor Jugoslovenske kinoteke i selektor Festa Jugoslav Pantelić kratko je napisao: „Ovo je poziv na linč koji mora da se osudi! Nedopustivo!“

Reditelj Ognjen Glavonić kaže da se na ovaj način Filmski centar Srbije obračunava sa onima koji ukažu na nepravilnosti.

„Evo kako se, uz odobravanje i terciranje vrha FCS (Filmski centar Srbije), obračunava sa onima koji ukažu na netransparentnost i nepravilnost u vezi jednog malog, mnogi kažu nevažnog konkursa u režiji i organizaciji FCS-a. Nakon što su tabloide koristili kako bi plasirali informacije o konkursu koje u isto vreme nismo mogli naći na zvaničnom sajtu naše krovne filmske institucije, isti se sad koriste za ućutkivanje i zastrašivanje kolega“, napisao je na Fejsbuku Glavonić.

Ivan Lalić, dramski pisac i jedan od osnivača Mikser hausa, pozvao je svoje prijatelje da podrže Golubovića ali i Jelisavetu Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića, koje je ovih dana u Narodnoj skupštini Srbije napao poslanik SNS Marko Atlagić.

„Ja, Ivan Lalić, poznajem ovo troje ljudi i smatram da su svo troje izuzetni ljudi, umetnici i drugari. Zapravo, ništa originalno nisam rekao, to svi znamo, samo ne znamo gde su granice maltretiranja pristojnog sveta od strane polusveta. Da li su razni Atlagići autentični proizvodi jednog nakaradnog kulturnog sistema, ili teledirigovane rakete vlasti? Ako je ovo drugo u pitanju, hajde da to saznamo. Nek se stvari ogole do kraja. Molim sve moje prijatelje na FB u ono što ih nikad nisam molio. A to je da šeruju ovaj post. Našim prijateljima, kolegama i sjajnim ljudima, treba solidarnosti. Hajde da budemo vidljivi i složni. Inače će sve da nas pojede mrak. Seko, Srdane, Bjelo… Niste sami!“, napisao je Lalić.

Podršku Srdanu Goluboviću pružili su između ostalih i Danilo Šerbedžija, Elma Tataragić, Dana Budisavljević, Ana Maria Rossi, Darijan Mihajlović, Ivan Medenica, Filip Ejdus…

Na neki čudan način, ovo je kompliment

„Svaka, pa i najmanja, pri tom, opravdana kritika na neka dešavanja u bilo kom segmentu se dočekuje na nož, a ljudi, bukvalno, medijski čereče. Nije ovo ništa opasno, postalo je već matrica ponašanja ove bagre na vlasti, ali, veoma je važno zašto baš sada stampedo ma umetnike i druge javne ličnost. Država je, bukvalno, na ivici ekonomskog kolapsa, kasa je opljačkana, raspadaju se zdravstvo i školstvo, mala privreda je na umoru, o frilenserima i nezavisnim umetnicima, prekarnim radnicima i ostaloj ‘boraniji’ da ne govorim, zato je važno da se sa ekonomskog o zdravstvenog sloma defokusira pažnja. Na neki čudan način, ovo je kompliment, jer će jednom biti važan trag ko od nas nije pristao da ih ova mafija proguta“, prokomentarisala je Aida Ćorović na Fejsbuku napad tabloida na Srdana Golubovića.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Mašina za mlevenje umetnika nastavlja da radi”

 1. Film o Srebrenici verovatno dobija Oskara, a to jako boli one koji su odgovorni za sve sto se desavalo tokom raspada SFRJ. Treba snimiti film o nasilnoj mobilizaciji u Vojvodini 1991. kao i vremenu koje je prethodilo tome od jogurt revolucije. Ali ovi sada to svakako nece hteti da finansiraju. Niti autori iz Vojvodine mogu dobiti sredstva iz FCS.

  • Naseo si cela ova stvar nema nikakve veze sa filmom iz Bosne o Srebrinici. Poenta da Srpski kanidat za oskara dobija zanacajna nepovratna sredstva za promociju film od drzave. Problem je sto Dara iz Jasenovca ne ispunjava uslove da udje u kandidaturu jer krsi razna pravila tehnicke prirode da bi bila kanidat za Oskara. To je jasno svima I film ce biti odbijen a sredstva nece biti vracena , a vlast se lepo setila da to sve spinuje sa filmom o Srebrinici I da okrivi ljude za sabotazu Koji su dobronamerno upozoravali da film ne moze da prodje jer ne ispunjava tehnicke uslove

   • Napisao sam nešto ali nema veze. Samo bih ti postavio pitanje: Prosvetli me. A koje to „Tehničke uslove“ ne ispunjava film?

   • Film su radili najozbiljniji profesionalci i niko nije lud da se sali sa takvom temom. A novac i nepovratna sredstva dobijaju svi domaci filmovi pa i „Otac“. Takodje zasto diskretitujete strucni ziri pa i to su umetnici, kad je „Dara iz Jasenovca dobila vise glasova od svih ostalih zajedno. Neverovatno kako neko spinuje licnu pricu i pravi zrtvu od sebe, jednostavno Srdan se vec video kao kandidat za Oskara, ali to na zalost nije najbolji film. Dara iz Jasenovca ocigledno ima velike sanse i svi treba da to podrzimo. Uostalom ovog puta se pitaju organizatori Oskara i Golden Globe-a, a ne lokalni lobi.

  • @Nema veze: „Tehnički uslovi“, da li se pod tim smatra da film “ Dara iz Jasenovca“ nedovoljno napada Srbe, tj. da su Srbi krivi za sve. @Miodrag iz Peći: Evo koji su to „TEHNIČKI USLOVI“.

 2. Gospođice Krtinić, zašto ovakav isti stav niste imali kada su tabloidi, ali i neke šifrovane televizije napadali glumca Nenada Jezdića…..i još neke koji nisu bliski opoziciji? Da li to u Vašem mišljenju postoje „naši“ i „vaši“ umetnici? Dosta više dvostrukih aršina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.