Da li je dominacija crno-belog „Umetnika“ na dodeli francuskih filmskih nagrada „Cezar“, održanoj u petak u Parizu, i subotnjoj dodeli američkih nezavisnih „Spirit“ nagrada, bila najava za dobar rezultat i na sinoćnoj dodeli, Oskara?


Ovaj nemi film poneo je čak šest trofeja iz Francuske i četiri iz Amerike. U Francuskoj je osvojio gotovo sve glavne: za najbolje ostvarenje, za najboljeg reditelja, za najbolju glumicu (Berenis Bežo), najbolju originalnu muziku, kao i za najbolju fotografiju i scenografiju. „Umetnik“ je nedavno ovenčan i sa sedam BAFTA nagrada, a pre toga pripao mu je i Zlatni globus.

U Santa Moniki, gde su dodeljene „Spirit“ nagrade, „Umetnik“ je dobio priznanje kao najbolji film, za reditelja Azanavisijusa, glavnu mušku ulogu (Žan Dužardin) i za kameru (Guilam Šifman). Ekipa je na ceremoniju došla direktno sa dodele Cezara, uz policijsku pratnju sa aerodroma, ali ma koliko da su bili iscrpljeni, bili su oduševljeni uspehom. Ukoliko „Umetnik“ bude sledio matematički niz: petak šest nagrada, subota četiri nagrade – to znači da su mu (bar) dva Oskara bila predodređena.

Najveći konkurent „Umetniku“ na dodeli „Spirit“ nagrada bilo je ostvarenje „Potomci“, koje je na kraju završilo sa dve nagrade – najbolji scenario (Aleksander Pejn, Net Fakson i Džim Raš) i sporednu žensku ulogu (Šejlin Vudli). Među ostalim nagrađenima su i Mišel Vilijams (glavnu uloga u „Moja nedelja sa Merilin“), Kristofer Plamer (sporedna uloga za „Početnike“), iranska drama „Razvod“ kao najbolji međunarodni film i „Prekidači“ kao dokumentarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari