Jubilarni 10. art kamp u Kosjeriću otvoren je sinoć i trajaće do 13. avgusta, ovaj put sa naslovom i osnovnom temom „Mnemotehnika“, s obzirom da je to veština pamćenja putem povezivanja sećanja sa rečima, zvukom, slikom i pokretom. Završna svečanost zakazana je za 11. avgust u Kosjeriću i 13. u Beogradu, u Čekaonici BIGZ.


U toku dve sedmice ovaj umetnički kamp će učesnicima, građanima Kosjerića, ali i ostalim posetiocima evocirati sećanja različitim umetničkim intervencijama i formama u javnim prostorima u Kosjeriću.

– Ovogodišnji jubilarni 10. kamp okuplja preko trideset učesnika koji dolaze iz Rusije, Italije, Španije, Nemačke, Češke, Grčke, Italije, Koreje, Kanade, Litvanije, Rumunije Finske, Francuske i Srbije. Učesnici će biti raspoređeni u pet radionica: teatar, radionica vizuelne umetnosti (Artburg hill), radionica murala i grafita (Street galleries), muzička radionica i dečja radionica u kojoj će učestvovati deca iz Kosjerića. Kao i prethodnih godina, svi učesnici biće ugošćeni u kućama građana Kosjerića, koji svoje gostoprimstvo svake godine potvrđuju ustupajući besplatan smeštaj i družeći se sa gostima u bogatom prirodnom okruženju – istakao je vođa Art Kampa Kosjerić, Predrag Diković na jučerašnjoj konferenciji u Galeriji O3ONE.

Predrag Miladinović vodiće radionicu vizuelnih umetnosti kaže da se neće voditi nekim strogim konceptom i da unapred pripremljeni radovi nisu ono čemu se teži.

– Želimo da učesnici kampa stvaraju pod utiskom okruženja u kojem se nalaze, da njihovo stvaralaštvo bude reakcija na prirodu i na lokalne institucije – objašnjava Miladinović.

Cilj radionice vizuelne umetnosti je kreiranje stalne izložbe umetničkih instalacija na različitim lokacijama u gradu. Učesnici ove radionice će kroz svoja dela predstaviti gradaciju/degradaciju ljudske duše kroz životne etape. Radionica murala i grafita podrazumeva ulepšavanje grada intervencijama u otvorenom prostoru. Osnovni cilj jeste predstavljanje nove forme izražavanja i popularisanje umetnosti grafita kroz interakciju sa mladim ljudima. Pozorišna radionica će serijama specifičnih tehnika i improvizacijom istraživati mogućnosti kreiranja predstava u svakodnevnim životnim situacijama (na klupi u parku, u restoranu…). Muzička radionica se bazira na interakciji i široj komunikaciji sa drugim radionicama. Naime, polaznici muzičke radionice će komponovati i izvoditi muziku u kombinaciji sa video materijalima, improvizovaće sa polaznicima pozorišne radionice, napraviće muziku povezanu sa muralima i grafitima i svoje kompozicije izvoditi na različitim lokacijama u gradu.

– Dečja radionica u okviru kampa baziraće se na ritmu i pokretu, a najmlađim učesnicima pomagaće stariji građani Kosjerića pružajući im svoja sećanja na to, kako su stvari nekada izgledale. U zavisnosti od vremena i dece, možda ćemo na kraju napraviti i jedan mali film – najavila je Dragana Stanisavljević, vođa dečje radionice.

Pomoć za realizaciju kampa dali su Ministarstvo omladine i sporta, Skupština opštine Kosjerić, Kancelarija za mlade opštine Kosjerić, Narodna biblioteka Kosjerić, Turistička organizacija Kosjerić, Mladi istraživači Srbije, Galerija O3one, RC Užice i Čekaonica Bigz.

Salutiranje na železničkoj stanici

Među brojnim programima umetničkog kampa, organizovano je i nacionalno veče na kojem će učesnici svih zemalja pripremati specifičnu nacionalnu hranu, izvoditi ples ili muziku, zakazani su i nastupi raznih bendova. U toku trajanja ove manifestacije, učesnici kampa posvetiće jedan dan pozdravljanju prolaznika na železničkoj stanici Kosjerić, po ugledu na nekadašnje pionire, koji su dočekivali Tita kada bi u neko mesto dolazio, ili samo vozom kroz njega prolazio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari