Meri Čejko: Ostanite povezani. Završiće se ovo! 1Foto: Wikipedia: Morgan Crooks

Meri Čejko je sociološkinja i predaje na Univerzitetu Ratgers predmet komunikacije i informacije.

Direktorka je Odseka za interdisciplinarne osnovne studije Fakulteta za komunikacije i informacije. Predaje na Katedri za sociologiju i na Katedri za ženske i rodne studije.

Već duže od 25 godina proučava uticaj interneta i digitalne tehnologije na zajednicu, društvo i ličnost. U izdanju SUNY Pressa, objavila je knjige Portable Communities: The Social Dynamics of Online and Mobile Connectedness (Prenosive zajednice: Društvena dinamika onlajn i mobilne povezanosti) i Connecting: How We Form Social Bonds and Communities in the Internet Age (Povezivanje: Kako gradimo veze i zajednice u doba interneta).

Objavljeni su joj i mnogi članci. U saradnji s Korijem Dolgonom, priredila je antologiju Pioneers in Public Sociology: Thirty Years of Humanity and Society (Pioniri javne sociologije: trideset godina humanizma i društva) u izdanju kuće Sloan Publishing. Izuzetno su populani njeni javni govori o tehno-društvenom životu. A bila je glavni predavač na multidisciplinarnoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Novi osvrt na zajednicu“ („Re-Thinking Community“), održanoj u Drezdenu.

* Kakva je situacija na vašem fakultetu?

– Morali smo da se prebacimo na daljinsko učenje tokom poslednje polovine našeg prolećnog semestra, tako da je to sada u toku. Na taj način ćemo raditi i tokom leta. Većina studenata napustila je domove i vratili su se kući.

* Učenje na daljinu, medijska pismenost, superpovezivanje su glavne teme ovih dana?

– Da! Moj rad ima veći značaj nego ikad u objašnjavanju kako u vremenima poput ovog koristimo digitalne tehnologije, u edukaciji kao i u svakodnevnom životu. Medijska pismenost ostaje od velike važnosti kao pomoć ljudima da razumeju (shvate) prednosti i mane digitalnih tehnologija.

* Kako ti i tvoji studenti živite tokom pandemije?

– U Nju Džerziju, kao i u najvećem delu Amerike, traži se da ostanemo kod kuće, osim u slučaju osnovnih potreba, kao što je odlazak po namirnice. Mnogi od mojih studenata su izgubili posao ili poslovne prilike, takođe i moja deca. Moj suprug ima veoma malo posla, s obzirom na to da je fudbalski komentator.

* Šta sada čitaš?

– Zauzeta sam predavanjima i čitanjem studentskih radova i projekata. Takođe mnogo pratim vesti i čitam o virusu kako bih pokušala da razumem sve ovo.

* Imaš li savet za građane i čitaoce u Srbiji?

– Ostanite povezani! Koristite društvene platforme kako biste se videli sa prijateljima i porodicom, i podigli duh jedni drugima po potrebi (ohrabrili jedni druge). Završiće se ovo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari