Misa u pravoslavnoj crkvi u Novom Brdu

Posle nemačke donacije stigli i rimokatolički biskupi

Ostavite komentar


  1. Na citavom balkanu ali i sire su religijske organizacije generatori sovinizma, nista drugacije nije ni kod Albanaca. Sa tom razlikom da Albanci tek sada intenzivnije ulaze u tu fazu u kojoj su Srbi ili hrvati bili pre dvadesetak godina. Ipak, ovaj dogadjaj je pokazatelj na sta su sve spremni Albanci u ime svog sovinizma i sta se dalje moze ocekivati od njih i bas zato Srbija ne sme nikako da prizna tu albansku tvorevinu na Kosovu.

  2. Inace, Gasi … ako je i svemu tome i bilo nekog katolickog traga, to su bili Saski Rudari, Nemci (odatle i dotacija Nemacke), koji su se sa svojim zanatom, na poziv i podrsku Nemanjica, sa svojim vestinama i katolickom verom spustili na Balkan. Vremenom, mesajuci se sa Srbima prohvatili su Pravoslavlje i da bi ostavili traga svom katolickom poreklu, uzeli za Krsnu Slavu Svetog Martina (‘Mrtu’). Albanci su i to vreme jos obitavali izolovani po pecinama i zabitima, po plemenima, daleko od puteva i gradova, nemajuci nikakvu religiju ili pisani trag o svom jeziku i kulturi, dok su Srbi i Nemci vec vekovima imali svoja pisma i Hriscansku Veru!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.