Muzički čarobnjak kog je odnela korona 1Foto: Wikipedia

Jedna od najdugovečnijih engleskih pank rok grupa na svetskoj muzičkoj sceni Strenglers ostala je 3. maja bez klavijaturiste, pevača i tekstopisca Dejvida Pola Grinfilda.

Njegove kolege iz grupe na zvaničnom sajtu Strenglersa saopštili su da je Grinfild „posle boravka u bolnici zbog problema sa srcem bio „pozitivan“ na virus kovid 19 , sa kojim je izgubio bitku“.

Prema njihovim rečima, Grinfild je „tokom 45. godišnje karijere bio svetski poznat kao čarobnjak klavijature“, ali i kao autor jednog od najvećih hitova Steglersa – pesme o heroinu „Golden Brown“.

„Izgubili smo istinskog inovatora, muzičku legendu i jednog od mojih najdražih prijatelja. Reč genijalan danas se previše olako koristi, ali Dejv Grenfield je to zasigurno bio. Stajali smo zajedno na istoj pozornici 20 godina, smejali se, šalili se i delili svoje živote na način na koji to mogu samo prijatelji iz benda. Nedostajaće mi zauvek. Naše misli i srca su sa njegovom suprugom Pam, a milioni obožavalaca koji su se klanjali pred njegovim oltarom nikada više neće biti tako ujedinjeni i izjednačeni“, poručio je na sajtu Baz Varme.

Grinfild je preminuo u 71. godini. Rodio se 1949. u Brajtonu, gde je gitaru  učio od starijih školskih drugova. Kad je napustio školu nastupao je sa raznim grupama po američkim bazama u Nemačkoj.

U Strenglerse je došao 1975, godinu dana posle osnivanja benda. Sa njima je svirao četiri i po decenije, ali je sarađivao i sa drugim bendovima. Mnogi muzičari smatraju da su „upravo njegova muzička veština i nežna priroda učinili Stenglerse drugačijim od svih ostalih pank sastava“. U grupi kažu da je „Dejv bio simpatičan, ljubazan i ekscentričan lik koji je uvek imao vremena da razgovara,  a da je odlazak takvog ogromnog talenta veliki gubitak“.

Strenglersi su u avgustu 2018. poslednji put svirali u Beogradu, na Birfestu. Osim po oduševljenju mnogobrojnih obožavalaca, njihovo gostovanje  ostalo je upamćeno i po političkim izjavama da Srbija ima „predsednika koji se meša u sve, a ne zna baš mnogo o svemu, i da je vrlo popularan, kod jednog dela društva, i vrlo nepopularan kod drugog, što je situacija baš kao i svuda u svetu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari