Muzikalni miš u uzbudljivim klavirskim avanturama 1

Elegantni, realistični, dirljivi i puni mašte crteži Gradimira Smuđe jednog od najznačajnijih srpskih i svetskih strip autora mogu se videti do 22. februara u Srećnoj Galeriji Studentskog kulturnog gde je upriličena njegova izložba „Mausart“.

Reč je o printovima na platnu velikog formata dečjeg stripa čiji je glavni junak muzikalni miš Mausart, zoomorfna verzija Mocarta.

Radnja je smeštena u 18. vek kad je Mausart bio mali miš, koji je živeo sa svojom porodicom u klaviru Antonija Salierija, muzičara vuka, zvaničnog kompozitora na kraljevskom dvoru Austrije.

Sa roditeljima i šestoro braće i sestara Mausart provodi dane uživajući u muzici klavira koji uz konstataciju da čuje“stvari koje zaista nisu loše“, čak i ako bi lično rado učinio neke male modifikacije kako bi ih poboljšao.

Kada Salieri nije tu i soba ostane prazna, Mausart može da se time pozabavi svirajući klavir, trčeći i skačući po dirkama instrumenta.

Međutim, kada jednog dana dok prolazi ulicom u kočiji sa svojom pratnjom kralj čuje muziciranje Mausarata oduševi se njegovom kompozicijom i izvedbom uveren da one dolaze od Salierija.

Odmah ga zamoli da isti komad odsvira sledećeg dana u Kraljevskoj palati za njega i kraljicu, čime dvorski muzičar biva sateran u ćošak.

Salieri brzo shvata da mu je mali miš jedina nada da zadovolji kraljevski par i sačuva mesto na dvoru. Moraće da se dokopa miša i primora ga da svira tu ariju, ali tako da njihova veličanstva ne posumnjaju u prevaru…

Sve ostalo o Mausartu, geniju iz uzbudljive priče novog albuma Gradimara Smuđe, može se videti na izložbi u koju je su uključeni i printovi iz drugog dela ovog stripa „Mausart u Veneciji“.

System Comics je objavio prvi album „Mausart“ prošle godine a drugi je trenutno u prevodu, kod sjajne Olje Petronić.

– Dakle, očekuje se da tokom aprila izađe Mausart u Veneciji na srpskom jeziku, kaže Gradimir Smuđa u kratkoj izjavi za Danas, dodajući da je izložba u SKC, osim što je deo akcije uvedimo strip u galerije i muzeje, zamišljena i „kao promotivna uvertira u G-molu novog albuma za decu i odraslu decu“ na kome radi.

– Pored mog izdavača, zahvalan sam Srećnoj galeriji, Studentskog kulturnog centra, Mikiju Plješčiću na odličnoj postavci izložbe uz izvinjenje što nisam mogao da dođem.

Igor Marković urednik izdavačke kuće System Comics i autor izložbe, kaže za Danas da je album „Mausart“ prvi koji je Gradimir Smuđa radio u tandemu sa scenaristom.

– Priču je napisao Tjeri Žor, koji je bio urednik u izdavačkoj kući „Delkur“. On je poželeo da osveži francusku scenu stripa a pre svega da najmlađe privuče devetoj umetnosti, Patnera je našao u Gradimiru Smuđi. Glavni junak je Mausart, to jest, Mocart u apokrifnoj priči o rivalstvu između ovog muzičkog genija i Salierija. S tim što je Smuđa umesto ljudi postavio životinje kao protagoniste. Mocart je miš, Salieri vuk, a tu je još čitava plejada drugih životinjskih likova koje je Smuđa tako maestralno interpretirao kroz različite karaktere u kojima prepoznajemo prirodu ljudi. I Smuđin album „Nit umetnosti“ koji smo objavili se takođe pripoveda kroz lik mačke. Verovatno Smuđa mnogo voli životinje kada kroz njihovu prizmu prikazuje svet – konstatuje Marković.

On dodaje da je povod za izložbu, koja je, inače, prodajnog karaktera velika retrospektiva Gradimira Smuđe koja je trebalo da se održi prošle godine u Muzeju primenjene umetnosti ali je zbog korone odložena.

– Mi smo hteli da napravimo kariku ka tom događaju i da podsetimo ljude na ovaj naslov i na Smuđu. To je mala izložba sa dvadesetak printova na platnu. Nismo mogli da imamo originale jer Smuđa živi u Luki, pa smo u dogovoru sa njim odlučili da printamo delove tabli iz stripa. Izabrali smo one koje su nama najzanimljivije, a kuriozitet je da su bez oblačića sa tekstom, koji možda smetaju, to jest, sakrivaju delove slika i bogatstvo njihovih detalja. Morate da vidite trg Svetog Marka u Veneciji, mostove i građevine tog po sebi čudesnog grada, a pogotovo životinje – poručuje Igor Marković na kraju razgovora za Danas.

Mausart u Veneciji

– System Comics je objavio prvi album „Mausart“ prošle godine, a drugi je trenutno u prevodu, kod sjajne Olje Petronić Dakle, očekuje se da tokom aprila izađe „Mausart u Veneciji“ na srpskom jeziku – kaže Gradimir Smuđa u kratkoj izjavi za Danas, dodajući da je izložba u SKC, osim što je deo akcije uvedimo strip u galerije i muzeje, zamišljena i „kao promotivna uvertira u G-molu novog albuma za decu i odraslu decu“ na kome radi. – Pored mog izdavača, zahvalan sam Srećnoj galeriji, Studentskog kulturnog centra, Mikiju Plješčiću na odličnoj postavci izložbe uz izvinjenje što nisam mogao da dođem – poručio je Gradimir Smuđa iz italijanskog grada Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari