Nagrada „Bojan Stupica“ rediteljki Jovani Tomić 1foto: Nenad Sugic

U konkurenciji deset predstava premijerno izvedenih u pozorištima u Srbiji u periodu od 1. aprila 2019. do 31. marta 2021, najboljim rediteljskim ostvarenjem proglašena je produkcija Bitef teatra “Kretanje”, koja je rediteljki Jovani Tomić donela bijenalnu Nagradu “Bojan Stupica”.

Ovo prestižno priznanje dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, a odluku o novom dobitniku članovi žirija (Egon Savin, predsednik, Kokan Mladenović i Boris Liješević), doneli su jednoglasno.

Predstavu “Kretanje”, nastalu po drami Dimitrija Kokanova, prate veliki uspeh i priznanja još od same premijere – na 65. jubilarnom Sterijinom pozorju osvijila je čak šest nagrada – Sterijina nagrada za najbolji tekst, za najbolja glumačka ostvarenja (Jelana Ilić i Aleksandar Đinđić), najbolji kostim (SELENA ORB), Sterijina nagrada iz Fonda  “Darinka Dara Čalenić″ za najboljeg mladog glumca (Pavle Mensur), i nagrada žirija Okruglog stola kritike za najbolju predstavu.

Jovana Tomić je 34. dobitnik nagrade koja nosi ime legendarnog jugoslovenskog pozorišnog reditelja, a datum svečane ceremonije na kojoj će primiti bronzanu plaketu sa likom Bojana Stupice (rad akademskog vajara Stevana Bodnarova), i unikatnu diplomu na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), biće naknadno objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari