Nagrada "Nikola Otaš" Predragu Koraksiću Koraksu 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Predrag Koraksić Koraks, karikaturista „Danasa“, dobitnik je nagrade za satiričnu karikaturu „Nikola Otaš“.

Ovo priznanje dodeljuje Beogradski aforističarski krug na čijem čelu je satiričar Slobodan Simić i Udruženje karikaturista Srbije FECO, čiji je predsednik karikaturista Jugoslav Vlahović. Član žirija i zamenik predsednika Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Čotrić kaže za Danas da je Koraks Duško Radović naših dana.

– Predrag Koraksić Koraks je doajen evropske i srpske karikature, ali skoro da niko ko se bavi ovim poslom nema više stvaralačke energije i neponovljivih ideja od njega. Sudeći po njegovim radovima čini se da je iz godine u godinu sve mlađi. Koraksić je Duško Radović naših dana. Veliki pisac se svakoga jutra obraćao slušaocima aforizmima i komentarima sa vrha ‘Beograđanke’, a Koraks svakoga dana stvara nezaboravne crteže u ‘Danasu’ uz koje se čitaoci razbuđuju i osmehuju, ali i i ozbiljno promišljaju o sadašnjosti i budućnosti. Obojica umetnika su se, svako na svoj način, već upisali među istinske velikane srpske kulture – ističe Čotrić.

Odluka da Koraks bude laureat je donesena jednoglasno 20. septembra, a u obrazloženju za Nagradu se između ostalog navode „visoki artizam, rečitost crteža, originalnost, duhovitost, neiscrpno nadahnuće, najviši kvalitet likovnog umeća, jedinstven izraz, ubojita satira, doslednost, aktuelnost pretočena u univerzalnost, kao i stvaralačka hrabrost Predraga Koraksića Koraksa.

Nagrada „Nikola Otaš“ je ustanovljena prošle godine u znak sećanja na preminulog karikaturistu Nikolu Otaša (1960-2016), a prvi dobitnik bio je Tošo Borković. Priznanje koje se sastoji od plakete i novčanog iznosa laureatu će biti uručeno na 17. Međunarodnom festivalu humora i satire „Satira fest 2019“, koji će biti održan 22. oktobra u „Zadužbini Ilije M. Kolarca“ u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari