Nagrada za srpski film "Šavovi" 1Ekipa filma "Šavovi" Foto: fcs.rs

Srpski film „Šavovi“ osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama, objavio je danas tročlani žiri, saopštio je Filmski centar Srbije, napominjući da se ova nagrada petnaesti put dodeljuje Berlinskom filmskom festivalu.

Ovaj film je dobar primer moći filma kao vida umetnosti. Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije, navodi se u obrazloženju žirija.

Film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svetu, ali, ako verujete u sebe i svoje emocije, možete da sruši te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću, piše u saopštenju žirija.

„Šavovi“, čiji nastanak je podržao je Filmski centar Srbije, će sada imati podršku mreže Europa Cinemas i bolji pristup bioskopskoj distribuciji zahvaljujući finansijskom podsticaju ovoj mreži bioskopa da uvrste ovu srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačku koprodukciju na svoje repertoare.

U žiriju za ovu nagradu bili su: Juha Elomdki – Arthouse Cinema Niagara, Tampere, Finska; Daniela Zuklić – Thalia Programm Kino, Potsdam, Nemačka i Marlena Gabryszewska – Kino Elektronik, Varšava, Poljska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari