Nagrade za najvrednija izdanja u 2018. godini 1

U Kombank dvorani danas je, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, otvoren četvrti Festival humanistike, kulture i umetnosti „Pazi šta čitaš“, čiji je organizator beogradska izdavačka kuća HERAedu.

Ove godine na ovoj manifestaciji knjige biće predstavljeno hiljadu odabranih dela 54 izdavača. Najavljeno je 30 programa i dve izložbe koje su juče otvorene – „Putevi slovesnosti – stare i rijetke knjige Srpske pravoslavne crkve u Kotoru“ i „Fraktali“ Maje Milinić Bogdanović.

Gosti Festivala dolaze iz Crne Gore – Sonja Tomović Šundić iz Crnogorske akademije nauka i umetnosti sa knjigom „NJegoševo tumačenje ljepote“ i iz Matice Srpske iz Banja Luke sa edicijom Srpske književnosti u BiH. Biće predstavljena i poema Maje Herman Sekulić „Prokleta Jerina“ na malajskom jeziku, a za danas je najavljen i Okrugli sto na temu „Integrisani koncept saradnje biblioteka, muzeja i arhiva“.

Posle otvaranja ove manifestacije, koja na jednom mestu okuplja izdavačke kuće, biblioteke, muzeje, institute i fakultete, dodeljene su nagrade za najvrednija izdanja objavljena u 2018. godini. U kategoriji knjiga koje imaju trajnu vrednost ili ostvaruju važan naučni doprinos nagrađena su tri izdanja: „Metaarheologija“ Staše Babić, izdavač: Clio, „Arhitekta Nikola Dobrović: Život, delo i doba kome je pripadao“ Marte Vukotić Lazar, izdavač: Filozofski fakultet u Prištini i „Bitka za prošlost: Ivo Andrić i bošnjački nacionalizam“ Zorana Milutinovića, izdavač: Geopoetika.

U kategoriji knjiga koje su doprinele inovativno-obrazovnoj praksi nagrađena je knjiga „Kako su reklame promenile filmski jezik“ Dragana Veselinovića u izdanju NJu momenta i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Knjiga „Istorija srpskog naroda“ Simeona Piščevića, čiji su izdavači: Akademska knjiga i Narodna biblioteka „Simeon Piščević“ iz Šida dobila je nagradu i za vredno reprint i izdanje knjige koja ima obeležja neprolazne kulturno-istorijske vrednosti.

Za posebno kvalitetno izdanje naučne baštine nagradu su dobile knjige: „Sveti Sava, Studenički tipik“ Maje Anđelković i arhimandrita Tihona Rakićevića, izdavač je Manastir Studenica, i „Požarevački mir 1718. na kartama, gravirama i medaljama“ Ane Milošević, izdavači su Narodni muzej Požarevca i HERAedu. Za doprinos popularizaciji nauke nagrađena je knjiga „Gen: intimna istorija“ Sidarte Mukardži u izdanju izdavačke kuće Laguna.

Festival „Pazi šta čitaš“ trajaće tri dana, do 25. maja, i svaki od njih imaće tematski program. Prvog dana to je bilo „Jedinstvo suprotnosti“. Za danas je najavljeno „Dizajniranje kulture“, a u subotu tema je „Tradicija pro futuro“.

Organizatori ističu da je ovaj festival jedinstvena je prilika da se o knjizi kao kulturološkom fenomenu i edukativnom sredstvu progovori iz ugla stvaralaca, izdavača i korisnika dela koja nisu komercijalna“. Cilj manifestacije je da se „skrene pažnja na značaj relevantnih sadržaja u izdavačkoj produkciji Srbije, ukaže na globalne trendove multidisciplinarnog pristupa ovim oblastima i značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi Srbije, kao i da se u prvi plan stavi naslov umesto izdavača“, kažu u HERAedu. „Ova manifestacija okuplja akademsku publiku koja u prostoru rezervisanom za festival može da nađe najznačajnije knjiga svrstane u deset oblasti: istorija, sociologija, filozofija, psihologija, ekonomija, lingvistika, arhitektura i dizajn, vizuelne i scenske umetnosti, muzika i slobodno vreme, uz popuste do 40 posto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari