Najava imenovanja Vuka Vukićevića podelila zaposlene 1Narodna biblioteka Srbije Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Vlada Srbije nekoliko nedelja unazad nije se izjašnjavala o predlogu Ministarstva kulture i informisanja da za novog upravnika Narodne biblioteke Srbije imenuje Vuka Vukićevića, direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i nekadašnjeg posebnog savetnika u Vlajkovićevoj broj 3.

Za sada se ne zna da li će posle dva konkursa u poslednjih 10 meseci najstarija institucija kulture u Srbiji do svog Dana, 28. februara, dobiti novog upravnika. U Ministarstvu kulture i informisanja i u NBS niko ne želi da komentariše da li je nešto „zapelo“ u Vladi Srbije, koja ostaje u punom mandatu i posle raspisivanja predstojećih redovnih parlamentarnih izbora.

U Ministarstvu kulture Danasu je zvanično potvrđeno da je ovaj resor podržao predlog UO NBS da se za novog upravnika Biblioteke imenuje Vuk Vukićević i sproveo sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa konkursom.

„Odluka o tome kada će se obrazloženi predlog naći na dnevnom redu sednice Vlade nije u nadležnosti Ministarstva“, odgovaraju u Vlajkovićevoj 3 na pitanje našeg lista da li je vlada odbacila prelog ili još nije stavljen na dnevni red.

Predsednik Upravnog odbora NBS, profesor Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta, objašnjava za naš list da je UO jednoglasno Ministarstvu predložio troje od šestoro kandidata za dužnost novog upravnika Biblioteke i „jednom od njih dao blagu prednost“.

Za novog upravnika na drugom konkursu, koji je UO NBS raspisao krajem 2019 (prvi iz aprila poništilo je Ministarstvo kulture) prijavili su se: načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS Milorad Vučković, koji je od novembra prošle godine u penziji, aktuelni v. d. upravnika NBS, književnik Laslo Blašković, jedan od bivših upravnika NBS, istoričar Dejan Ristić, književni istoričar i privatni izdavač iz Kragujevca Nenad Kebara, književni kritičar i saradnik Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću Jasmina Ahmetagić i Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

U uži izbor ušli su Vučković, Blašković i Vukićević, a UO NBS je, prema rečima profesora Brborića, blagu prednost dao Vukićeviću.

U znak protesta što je član UO iz ove ustanove Milka Stanišić podržala Vukićevićevu kandidaturu, Emina Čano Tomić, inače član Nadzornog odbora NBS, podnela je ostavku na članstvo u Izvršnom odboru Sindikata Biblioteke.

Milka Stanišić je i predsednik IO Sindikata NBS. Podrška Vukićevoj kandidaturi, koji u radnoj biografiji nema bibliotekarsko iskustvo, a ne kolegi iz kuće, kako tvrde Danasovi izvori, podelila je zaposlene u NBS, gde mnogi u Vuku Vukićeviću vide „favorita“ Ministarstva kulture.

Ministarstvo je zbog javnih tvrdnji Dejana Ristića da je odluka o izboru kandidata za upravnika NBS „dobro navigovana i sinhronizovana“, kao i da je na konkursu bilo nepravilnosti, prošle nedelje odgovorilo da „tokom postupka nijedan od kandidata nije uložio prigovor“ i da se Ristić naknadno oglasio.

Zbog odgovora Ristiću u spor se uključio i Nenad Kebara, koji je optužio Ministarstvo da zloupotrebljava i neovlašćeno koristi njegovo ime u javnoj polemici sa pobunjenim kandidatima koji ukazuju na neregularnosti u procesu izbora novog upravnika NBS. Sa primedbama na sprovođenje konkursne procedure potom se oglasila i Jasmina Ahmetagić.

Posle nekoliko promena tokom poslednja dva konkursa za upravnika, aktuelni članovi UO Biblioteke, koji su raspisali konkurs i sproveli proceduru određenu Zakonom o kulturi i Statutom NBS su: Veljko Brborić, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević, Mirjana Stanišić i Aleksandar Jovanović. Ovaj UO je na zahtev Ministarstva kulture pre raspisivanja poslednjeg konkursa usvojio promenu dela Statuta NBS koji se tiče uslova za izbor upravnika.

Ministarstvo negira rođačke veze i stranačko kadriranje

Povodom nezvaničnih priča o navodnom srodstvu Vuka Vukićevića i resornog ministra Vladana Vukosavljevića, kao i dovođenja promene Statuta NBS u vezu sa Vukićevićevom kandidaturom, u Ministarstvu tvrde da je reč o spekulacijama. „Sa stanovišta Ministarstva kulture i informisanja i iz ugla primene zakona, direktori ustanova kulture biraju se na osnovu mišljenja upravnog odbora i nakon sprovedene procedure koja podrazumeva, između ostalog, predstavljanje programa kandidata i razgovor kandidata sa UO“, odgovor je Ministarstva na pitanje da li je mesto upravnika NBS, prema koalicionim dogovorima između vladajućih stranaka, „rezervisano“ za kadrove SPS.

„Bitka“ za depo

U bibliotekarskim krugovima spekuliše se da „bitka“ za mesto novog upravnika ima veze i sa sredstvima koje je Vlada Srbije najavila za proširenje i izgradnju novog depoa NBS. Iako se priča da je NBS ranije uplaćen novac navodno morala da vrati vladi zbog završetka radova na auto-putu „Miloš Veliki“, u Vlajkovićevoj 3 Danasu je zvanično rečeno da je Ministarstvo kulture u 2019. za izradu idejnog Projekta izgradnje-proširenja postojećeg depoa NBS, opredelilo dva i po miliona dinara, a da je u 2020. za izradu projekata-elaborata za izgradnju depoa opredelilo 23.920.000 dinara. U toku 2020. planira se: dobijanje lokacijskih uslova na osnovu idejnog rešenja, izrada projekta za građevinsku dozvolu sa tehničkom kontrolom, na osnovu kog se planira kapitalni projekat za 2021, elaborat o geotehničkim uslovima gradnje, elaborat energetske efikasnosti, elaborat zaštite od požara, projekat za izvođenje.