serija "3 Body Problem"Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Naučnofantastična serija osvojila je gledaoce Netfliksa i trenutno je najgledanija na toj platformi. Naravno, reč je o seriji „3 Body Problem“, koja je izašla 21. marta na tom striming servisu i od tada se ne skida s vrha trendinga širom sveta. S prvog mesta je skinula seriju „The Gentlemen“.

Netfliks je objavio da je serija dve uzastopne nedelje u top 10 njihovih najgledanijih serija, a od 25. do 31. marta korisnici su seriju gledali ukupno 115 miliona sati. Serija je u top 10 u 93 države sveta, a prvo mesto trendinga zauzela je u našoj zemlji, kao i u Austriji, Belgiji, Argentini, Brazilu, Kanadi, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj, prenosi Index.

O čemu se radi u seriji?

Seriju „3 Body Problem“ napravili su Dejvid Beniof, D. B. Vajs i Aleksander Vu, a bazira se na istoimenoj knjizi Lijua Cisina. Objavljeno je osam epizoda, a glavne uloge imaju Benedidt Vong, Džes Hong, Jovan Adepo, Eiza Gonzalez, Zine Ceng i drugi.

U fokusu radnje je grupa naučnika koji se pripremaju za najveću pretnju s kojom se čovečanstvo ikad susrelo. Je Venđije (Ceng) je astrofizičarka koja je videla kako joj je otac brutalno ubijen tokom Kineske kulturne revolucije. Godinama kasnije ona je regrutovana u vojsku i deo je tajne misije čiji je cilj uspostavljanje kontakta s vanzemaljcima.

Serija je počela da se snima 2022. u Londonu, Njujorku i Kini i trebalo je da bude emitovana prošle godine, no kreatori su insistirali na snimanju još jedne scene koja prvo nije bila u scenariju. Tada se dogodio štrajk u Holivudu, zbog čega je odloženo snimanje te scene, kao i emitovanje serije.

Kontroverze u Kini

Prva scena serije, u kojoj pripadnici Crvene garde sprovode linč nad profesorima jednog fakulteta, izazvala je lavinu reakcija u Kini. Iako je kineska kompanija Tencent prošle godine snimila svoju adaptaciju romana „3 Body Problem“, kineska verzija serije nema prikaz scene linča.

Prema portalu „Screen Rant“, deo gledalaca bio je u šoku zbog same brutalnosti scene, dok je drugi deo smatrao da je Netfliks preterao i da Crvena garda nije bila tako nasilna. Gledaoci smatraju da Netflix namerno pokušava da prikaže Kinu u lošem svetlu.

No uprkos kontroverzama u Kini, gledapco u ostatku sveta oduševljeni su serijom. Na bazi 56 recenzija na IMDb-u serija ima ocenu 7,7, a na „Rotten Tomatoesu“ 78%.

„U dva dana pogledao sam celu drugu sezonu i sve je onako kako sam očekivao“, „Serija nije razočarala. Drago mi je da je stigla na Netfliks da odjednom mogu da pogledam sve epizode i zaista nisam mogao da prestanem da je gledam“, „Gluma je dobra, radnja je originalna i profesionalno je snimljeno. Ako ste fan ovakvih tema, trebalo bi da je pogledate“, pišu gledaoci na IMDb-u.

Da li će biti još sezona?

Kreatori serije nedavno su izjavili da su optimistični u vezi novih sezona. „Pa, tri romana su u trilogiji. Romani postaju sve duži i duži tako da ne bih rekao da će se preslikati tačno na tri sezone. Imamo neke dobre ideje u vezi sa drugom sezonom. Želimo da dođemo do kraja trilogije“, rekao je Aleksander Vu.

„Cilj nam je da dođemo do kraja trilogije i to će se verovatno dogoditi. Biće više od dve sezone, sigurno, ali teško je znati koliko“, dodao je.

„Za drugu sezonu već sada imamo nešto više od grube ideje. Puno smo dalje u planiranju od faze grubih ideja. Za radnju posle toga ne znamo. Što su stvari udaljenije, to je i pogled na njih maglovitiji“, rekao je Dejvid Beniof u razgovoru za „Collider“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari