najgledanija serija na netfliksufoto: Netflix Promo

Naučno fantastični ep „3 Body Problem“ je najgledanija serija na Netfliksu u svetu, ali i kod nas. Ipak, nije joj trebalo dugo da se nađe na meti kritika kineskih cenzora.

„3 Body Problem“ trenutno je najgledanija serija na streaming servisu, a pažnju je privukla i u Kini iako Netflix tamo nije dostupan. Gledaoci iz Kine ostali su u šoku nakon jedne scene koja se pojavljuje na samom početku prve epizode.

Serija na kojoj su radili kreatori serije „Igra prestola“, Dejvid Beniof i D. B. Vajs, te Aleksander Vu bazirana je na istoimenom romanu kineskog autora Liua Ciksina. Radnja prati grupu naučnika koji se pripremaju za najveću prietnju sa kojom se čovečanstvo ikad srelo.

„3 Body Problem“, najgledanija serija na Netfliksu

Jedan od najvažnijih likova u seriji je znanstvenica Ye Wenjđi, čija priča započinje Kineskom kulturnom revolucijom 1966. godine. U prvoj sceni prve epizode vidimo kako pripadnici Crvene garde sprovode linč nad profesorima jednog fakulteta.

Među njima je bio Wenjđijin otac, ugledni profesor fizike koji odbija da opovrgne teoriju relativiteta, zbog čega ga Crvena garda brutalno pretuče na smrt. Celom događaju svedočila je devojčica, koja je nakon smrti svog oca poslata u radni logor.

Prva scena serije izazvala je lavinu reakcija u Kini. Iako je kineska kompanija Tencent prošle godine snimila svoju adaptaciju romana 3 Body Problem, kineska verzija serije nema prikaz scene linča.

Prema portalu Screen Rant, deo gledaoca bio je u šoku zbog same brutalnosti scene, dok je drugi deo smatrao da je Netflix preterao i da Crvena garda nije bila toliko nasilna. Gledaoci smatraju da Netflix namerno prikazaju Kinu u lošem svetlu.

Ipak, ne dele svi to mišljenje. Jedan gledalac je na kineskoj društvenoj mreži stao u odbranu serije i napisao da je istorija komplikovana.

„Istorija je apsurdnija od televizijske serije, ali vi se pretvarate da to ne vidite“, napisao je korisnik.

Rosalind Čao, koja je u Netflixovoj seriji otelotvorila odraslu Ye Wenjđi, takođe je stala u odbranu scene koja prikazuje Kinesku kulturnu revoluciju, jer je to tema o kojoj mnogi stanovnici Kine odbijaju da pričaju, iako je to važno razdoblje u kineskoj istoriji.

„Oni ne pričaju o Kulturnoj revoluciji. U društvu je ukorenjeno da se o tome ne sme pričati, iako je to važan dio istorije“, rekla je Chao u intervjuu za The Hollywood Reporter. „Uzbudljiva mi je činjenica da u ovoj seriji o tome možemo da pričamo kroz prizmu naučne fantastike. Važno je da razumemo svetsku istoriju i to što nas čini ljudima takvima kakvi jesmo.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari