"Napraviću ti ram, lepa sliko" 1Foto: Galerija savremene umetnosti

U renoviranom galerijskom prostoru „Legata Miodraga Markovića“ Narodni muzej Požarevac organizovao je edukativno-kreativnu radionicu pod nazivom „Napraviću ti ram, lepa sliko“.

Učesnici ovog programa bili su učenici viših razreda Osnovne škole „Dositej Obradović“, kao i mlađi ljubitelji umetnosti.

Celinu trodnevne radionice činilo je više delova. Započeta je razgovorom o životu Miodraga Markovića. Deca su se upoznala ko je bio njihov sugrađanin, darodavac spomen zbirke, na osnovu čega su iznela zanimljiva poređenja ko bi danas bio Miodrag Marković i kako ga doživljavaju. Deo debate odnosio se i na život umetnika u međuratnom periodu, kao i život Legata.

Nakon ovoga učesnici su sa stalne postavke odabrali delo koje je ostavilo na njih najveću impresiju i preneli ga na svoje platno. U toku oslikavanja deca su više saznala o samim autorima dela, primenila tehnike u kojima do tada nisu stvarala, a realizatori radionice čuli koje su određene potrebe, interesovanja i stavovi mladih.

Finalni deo rada odnosio se na priču o ulozi rama i njegovom odnosu sa slikom, kao i pravljenje ramova za prethodno oslikana dela malih umetnika.

Početak bogatog godišnjeg programa

Ova radionica označila je početak bogatog programa sa decom i mladima koji Narodni muzej Požarevac planira u prostoru Legata u tekućoj godini. U realizaciji radionice učestvovale su profesorka likovne kulture u OŠ „Dositej Obradović“ Jovanka Likar, viša kustoskinja istorijsko-umetničke zbirke Narodnog muzeja Požarevac Marina Radosavljević i kustoskinja, autorka programa Biljana Milosavljević Pićurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari