Objekat se gradi od savremenih i kvalitetnih materijala, kao što su niskoemisiona stakla na prozorima i staklenim zid-zavesama, ventilisane fasade od fiber cementnih kompozitnih ploča, toplotne pumpe, jer je pri projektovanju i izgradnji osnovni cilj bio stvaranje energetski efikasnog, savremenog i funkcionalnog objekta. Neto površina objekta je 12 i po hiljada metara kvadratnih.

– Izgradnja škole i koncertne dvorane je svakako jedna od najvećih investicija i najvećih projekata za Novi Sad, ne samo u smislu titule „Evropska prestonica kulture“, već i u smislu kapaciteta naših školskih ustanova. Imajući u vidu da su i Baletska i Muzička škola podstanari poslednjih nekoliko godina, a nakon restitucije objekata u kojima se nalaze ove škole, Grad je doneo odluku da izgradi potpuno novu, najmoderniju školu sa svim sadržajima i kapacitetima koji su projektovani za naredne godine, odnosno buduće generacije“, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da je zadovoljan kako se radovi odvijaju s obzirom na to da je bilo i kašnjenja u jednom periodu.

Prema njegovim rečima, učenici, profesori, kao i svi oni koji će koristiti kapacitete škole, imaće najbolje uslove, a Vučević veruje da će Novi Sad dočekati godinu titule EPK sa najmodernijom koncertnom dvoranom.

Predviđeno je da Muzička škola može da primi 1.5000 sa 200 profesora, Baletska 600 učenika sa 60 profesora, a po prvi put u Novom Sadu ćemo imati dve koncertne dvorane i to veliku sa 432 mesta i malu, iznad nje, sa oko 150 mesta. Ovo je druga faza koju Grad finansira. Prva je finansirana iz budžeta u iznosu od 366 miliona dinara, a ovo je druga u iznosu od 820 miliona dinara i kako navode iz Grada, za nju su sva sredstva obezbeđena, a ugovoreni rok je početak novembra 2018. godine. Dakle, do sada je izdvojeno preko milijardu dinara, a treća faza procenjena je na vrednost od oko 700 miliona dinara. Kako navodi gradonačelnik, cilj je da se već na leto raspiše javna nabavka za treću fazu „kako ne bismo imali prazan hod u izgradnji ove zgrade koja će biti najmodernija u ovom delu Evrope“.

Rok za završetak radova druge faze je novembar 2018. godine, a paralelno se izvode radovi na konstrukciji objekta, građevinsko zanatski radovi, deo instalaterskih radova, kao i radovi na izgradnji saobraćajnica. Do kraja januara planiran je kompletan završetak radova na konstrukciji objekta, zidanju fasadnih i pregradnih zidova kao i radovi na postavljanju bravarije.


Kompletno uređenje parcele

Nakon radova, kada omotač objekta bude u potpunosti oformljen, izvodiće će se unutrašnji radovi. Nakon toga će se, posle sprovedene javne nabavke i potpisivanja ugovora sa izvođačima treće faze, pristupiti nastavku izvođenja radova. U toj fazi ključni radovi su na postavljanju termoizolacije i fasade objekta, ugradnji potrebne scenske i akustičke opreme, termomašinskim instalacijama kao i završni radovi na saobraćajnicama i parteru. U ovoj fazi je predviđeno kompletno ozelenjavanje i uređenje parcele na kojoj se nalazi objekat škole.