Narodnjak i(li) evropejac

Zbornik radova "Za i protiv Vuka"

Ostavite komentar


  1. Osnovni razlog gubitka Kosova i Metohije je napuštanja Prizrena kao sedišta srpske cklture. Ta još od 1946. ignorisanje Crkve, naravno ne i katoličke, jer je sedište u Rimu.Taj proces, da li sa Rusijom ili sa Germanim aktuelan je i danas. Naravno da je bilo bolje da su Obrenovići ostali živi koji su Srbiju držali bliskom sa Germanima. Ne bi bilo samoubulačog genocidnoga Prvog velikog rata po Srbe. A početkom Drugog rata ne bi se kurčili, čime smo izazvali ne samo germanske fašiste, no i ludake naših komšija koji su življavali svoje manijaštvo nad nama.
    Nije tu vlast Obrenovića, a prošlo je vreme genijalnog Tita, koji je znao da iskoristi naše dobre i slabe strane, a za račun ostalih naroda i nacionalnoti, koji se sada prse nad njihovima “pobedama” nad nama.
    Sada imamo na vlast tipa patološke sociopsihologije koji juče izbezumljeno od straha gleda u američkog sagovornika, poznatog kao političkog Brus Lija koji uvrće ruke, no i glavu ako treba, političkim neistomišljenicima u tuđim zemljama. Da li naši analitičari znaju da SAD kao vodeća i odlučujuća sila Zapada ne udustaje od namera stare dva veka da osvoji silom resurse na tiritoriji Rusije, koja je veća pet puta od teritorije Evrope i tri pta veća od SAD. Mi se kao naouražavamo sa dotrajalim nekolko ruskih aviona, a za potrebe sadašnje kobajagi vladara da bi dobio podrškiu naivnih birača. Pitanje za pametne je da li hoćemo da primimo udar NATO Alijanse namenjen Rusiji, zašta nam neće biti dovoljni ni najsavremnije naoružanje, a da u tom udaru preživimo. A pitanja za misleće umove da pretspostve da li će biti tog napada na Rusiju, ili će produžiti sa pritiscima ekonomskim i propagandnim, osim što je oružani napad ivršen preko Ukrajine koja je u urtobi i svesti Rusije, u kom napadu Rusija je vratila Krim, koji je bio meta za instaliranje NATO-a. Važan je faktor za razmišljanje i Severna Koreja koja preovocira SAD ( NATO), a znamo da je sa jedne strane nuklearna Kina, a sa druge nuklerana Rusija. I još pitanja na koje treba tražiti odgovor da li će biti rata ili će ovaj poces trajati u kome će neko da slabi a možebiti SAD, a jačati Kina i Ruska federacija, iamjući u vidu da je pravda na nijhovoj strain. Pazi ovo, ISTINA I PRAVDA to su paruke svetih Jovana i Isusa…
    No, naša situcija je takva da smo danas faktički bliži Germanima nego Rusima. U Nemačkoj živi i radi 400.000 vrednih, znači selektiranih Srba. A u Austriju preko 200.000 isto tako vrednih, jer Germani ne podnose lenje i nesposobne. Eno, jedan Srbin u njihovoj nogometnoj reprezentaciji pobedi jedanajest Srbina u našoj reprezentaciji! A na našu glupost, da se nismo kurčili protiv Germana sada bi tamo živelo preko dva milona Lužičkih Srba, a ne samo 40.000 kao sada.
    ožda je pitanja retoričko: da li magarac da nas uzjaše ili da nas zmija ujede? No, mudri, ako ih imamo, znali bi da odgovore. Kao prvo ja bih rekao američkom sileđiji da su ruski ovijoni samo za slikanje da bi ostao na vlasti, a putujemo ka EU, tj. pod kišobran NATO-a, koji znam da propušta. Ali to mu ne bih rekao.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.