Nastavak veb serijala „Fotodokumenti-Portfolio“ uz stvaralaštvo Branimira Karanovića 1Foto: Promo

U okviru video veb serijala „Fotodokumenti – Portfolio“, publika će imati priliku da pogleda epizodu koja je posvećena stvaralaštvu Branimira Karanovića. 

Taj video zapis, treći u tom serijalu, emitovaće se u četvrtak, 4.juna u 18 časova, na Jutjub kanalu NFC Filmarta i na Fejsbuk stranici Fotodokumenti, a može se pogledati na https://www.youtube.com/user/FilmArtPozega.

Od početaka bavljenja fotografijom, u atmosferi nakon 1968. godine, Branimir Karanović, navodi se u najavi Filmarta iz Požege, posvećen je urbanoj tematici i svakodnevici.

Fascinacija filmovima crnog talasa, saradnja sa članovima Grupe A³ (Ekipa za akciju i anonimnu atrakciju), prva izložba u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu 1974. godine, kraj studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu – donose nove odluke.

Na lokalnoj sceni, jedan je od prvih autora koji su primenili tehniku sitoštampe u grafici, smelo transformišući klasični fotografski postupak u polje grafičke discipline.

Radio je kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, potom i na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu do 2015. godine, a danas je u zvanju profesora emeritusa na istom fakultetu.

Izlaže fotografije i grafike na domaćim i međunarodnim izložbama duže od četiri decenije.

Da nije postao fotograf, bio bi arheolog, zato danas kolekcionira različite starine, fotoaparate, odbačene predmete, ali i važne nagrade.

Karanović svedoči o tragovima „interesantnog“ vremena i pojavama koje su obeležile period tranzicije tokom devedesetih, „kolekcionirajući“ ostatke bivše države u raspadanju i njene odbačene ideološke simbole.

Video serijal „Fotodokumenti-Portfolio“ je pokrenut 2019. godine sa idejom da se na autentičan način predstave domaće prakse u oblasti fotografije, kroz intervjue i prikaže rad autorki i autora različitih generacija, uz odabrane pozitive i pokretne slike iz njihovih arhiva.

Osmišljen kao prva faza šireg uvida u fotografsku scenu Srbije, serijal u prvoj sezoni, od ukupno šest epizoda, predstavlja autorske pristupe, poetike, tematsko-problemske fokuse istraživanja kao i široku oblast interpretacije.

Kroz zanimljive i vizuelno atraktivne celine, urednici serijala Miroslav Karić, Milica Lapčević i Slađana Petrović Varagić u razgovorima sa autorima dotiču se i niza pitanja o poziciji fotografije unutar društvene komunikacije, mrežne razmene i dinamike produkcije vizuelnih sadržaja, njihovog konteksta, značaja i mesta umetničko fotografskih arhiva, kao i drugih pitanja koja su predmet brojnih teorijskih istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari