Naučni skup „Obrenovići i književnost” u Kragujevcu i Beogradu 1Foto: Grad Kragujevac

 

U okviru programa obeležavanja 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića u organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, Zadužbine „Dositej Obradović” iz Beograda, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” i Narodnog muzeja Šumadije, u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu juče i danas, 29. i 30. maja održava se naučni skup pod nazivom „Obrenovići i književnost”.

U prisustvu člana Gradskog veća za kulturu Miljana Bjeletića, predstavnika akademske zajednice, naučnih i kulturnih poslenika, skup je juče u Staroj skupštini otvorio dr Dragan Hamović, rukovodilac naučnog odeljenja „Srpska književnost i kulturna samosvest’”.

– Tema je zamašna i radovi proistekli sa ovog naučnog okupljanja neće moći da je obuhvate u potrebnoj širini, ali će doprineti novim saznanjima o kulturnom aspektu formativnog razdoblja moderne Srbije, čiji smo izdanci, naslednici i dužnici, rekao je u svom obraćanju dr Dragan Hamović, podsećajući da je podizanje i rast naše zemlje počeo iz srca Šumadije, čiji se slobodarski i ustanički impuls preobrazio u državotvorni i kulturotvorni.

Cilj naučnog skupa „Obrenovići i književnost”, istakao je Hamović, jeste da utemeljujući oblast i epohu srpskog književnog stvaralaštva učini vidljivijom kako na planu arhivskih istraživanja i otkrivanja nove građe, tako i u pogledu njenih prevrednovanja.

– Uspostavljajući saradnju sa najvažnijim ustanovama kulture i nauke u našoj državi a to su SANU, Matica srpska, Institut za književnost i umetnost , Kragujevac zauzima sve važnije mesto na kulturnoj sceni naše zemlje, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća. Naučni skupovi kao što je „Obrenovići i književnost” daće novo svetlo na lik i delo kneza Mihaila Obrenovića koji je imao važnu istorijsku ulogu u Kragujevcu ali i Srbiji.

Bjeletić je kazao da će radovi sa naučnog skupa ostati kao pisani dokument štampanjem zbornika, jer sudeći po imenima profesora i naučnika koji će učestvovati na sesijama, istakao je Bjeletić, u Kragujevcu će se održati uspešan naučni skup koji će dati mnoge odgovore o liku i delu Mihaila Obrenovića.

Naučni skup „Obrenovići i književnost” u Kragujevcu i Beogradu 2
Foto: Grad Kragujevac

Trideset naučnika iz različitih univerzitetskih centara, Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Beča, svi udruženi oko jedinstvene priče – Obrenovići u književnosti kao fikcijski junaci i Obrenovići kao pisci dokumentarne proze i prevodioci, autori fikcijskih tekstova, zajedničkim naporima su pokušali da mapiraju osnovne književne teme i ukažu na književnoistorijski značaj Obrenovića.

– Književnoistorijski skup je jedan u nizu skupova budući da je ovo višestruko jubilarna godina za dinastiju Obrenović, ali je ipak prvi koji sistematizuje znanje vezano za Obrenoviće stavljajući fokus na književnost i popunjava veliko neistraženo polje u dosadašnjim dijahronijskim pregledima srpske književnosti, istakla je profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, Dragana Vukićević, jedna od inicijatora održavanja skupa ali i uređivača zbornika.

Ideja o naučnom skupu nastala pre pet godina ali se čekalo pravo vreme i pravo mesto, a Kragujevac jeste epicentar priče o Obrenovićima, istakla je prof. Vukićević i podsetila da je u Kragujevcu mnogo toga bilo prvo, od Knjaževsko srpske bande, pozorišta, prvih Novina srpskih, Liceuma.

Sesije prva dva dana naučnog skupa Obrenovići i književnost održavaju se u Kongresnom centru hotela „Kragujevac”.

Program naučnog skupa zaokružiće se sutra, trećeg dana u sredu, 31. maja čitanjem najreprezentativnijih delova tekstova o Obrenovićima sa muzičkim deonicama kao i prikazom odeće Obrenovića ( Obrenovići rečju, muzikom i slikom) u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari