Ne plašim za sebe. Ja sam proživeo. Brinem za potomstvo – kaže reditelj Zdravko Šotra za Danas odgovarajući na pitanje plaši li se virusa.

Prema njegovim rečima, vanredno stanje zbog pandemije korona virusom njega je zateklo dan pred snimanje serije „Kralj Aleksandar“ .

– Desilo se tako da je početak snimanja serije o kralju Aleksandru bio zakazan 16. marta kad je objavljeno i vanredno stanje. Tako da sada, umesto da sam na objektu, u vatri i gužvi celodnevnog i celonoćnog snimanja, ja sam sam sa Nedom i u potpuno novoj situaciji na koju pokušavam da se priviknem. Sada je faza opuštanja u odnosu na dane koji su prethodili početku snimanja – ocenjuje Šotra.

Upitan uspeva li da se prilagodi odgovara:

– Moram, šta ću. Prošlo je već toliko vremena da sam i zaboravio da postoji neko snimanje, nego sam sad jedan običan izolator, jedan čika koji ne sme ni đubre da baci, nego mora da sedi kod kuće, da bude dobar.

Upitan veruje li u institucije odgovara pitanjem – Institucije, šta to beše?

Zadovoljan je komšilukom i tvrdi da mu mnogo pomažu.

– Ne da pomažu, nego se maltene svađaju oko toga ko će da mi pomogne. Neverovatno koliko mi se ljudi javilo da mi ponudi pomoć. Međutim, to ljuti moga sina, što on nije prvi i najodgovorniji po tom pitanju, da ima prečih, a ja jednostavno imam komšije koje idu zbog sebe u radnje i onda me uvek pitaju „šta ćete vi, komšija?“. Jedan dan jedan, drugog dana drugi a javljaju se i neki i iz udaljenih krajeva grada. Znate, čovek otkriva sada da u ljudima ima nešto dobro, da su bolji nego što se misli – smatra Šotra i dodaje:

– Za razliku od mnogih naroda, mi smo već imali vežbe za ovakve situacije, pošto ne izbegavamo nijednu nevolju. Ni bombardovanje u 21. veku, što je teško zamislivo. Dakle, prošli smo i to i sankcije, tako da za razliku od ostalih naroda koji se sad po prvi put sreću sa ozbiljnim problemima, mi smo rutineri i mislim da ćemo mi ovo sve lakše da podnesemo. Istrenirani smo, naviknuti na sva zla i nevolje – podseća Šotra.

On primećuje da i dalje ima neodgovornog sveta, ali da je to svojstveno stepenu razvoja opšte društvene svesti kod našeg naroda.

– Kod nas je čak karakterističan taj opušteni stav a ne, recimo, građanska dužnost.

Na pitanje koju od dve teze o zastupa, „da svet posle pandemije neće biti isti“ ili da ćemo se veoma brzo vratiti, uslovno rečeno, u normalu, sagovornik Danasa podseća da je prežveo Drugi svetski rat.

– Ja sam preživeo Drugi svetski rat i sećam se da smo mislili da posle njega ništa više neće biti isto. Dugo je i bilo tako. Vladalo je jedno oduševljenje za slobodom, što više nema fašista, a onda, polako, ponovo se sve vratilo, i na površinu su počele da izlaze sve one negativne osobine imanentne ljudskom rodu – pohlepa, egoizam, pokvarenost. Sve se ponovo vrati. Mislim da će tako biti i ovog puta – zaključuje Zdravko Šotra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari