Naviše novca na knjige troše u Slovačkoj, žene više čitaju od muškaraca 1Foto: Pixabay / ulleo

Prema istraživanju Eurostata, to predstavlja 0,6 odsto BDP-a EU ili oko 200 evra po stanovniku EU.

Međutim, na godišnjem nivou domaćinstva su duplo trošila na knjige, novine i kancelarijski materijal, jer su ih poklanjali za praznike. S druge strane, potrošnja domaćinstava na ove stavke bila je manja od polovine troškova za rekreativne i kulturne usluge.

Trošenje novca na knjige i novine je inače u opadanju u odnosu na 1995. kada je kupovina iznosila 1,8 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u EU. Od tada kupovina knjiga se konstantno smanjuje na 1,1 odsto u 2016. godini, navodi Eurostat.

Naviše novca na knjige troše u Slovačkoj, žene više čitaju od muškaraca 2

Najviše na knjige, novine i kancelarijski materijal troše u Slovačkoj, najniže u Bugarskoj i Grčkoj. U 2016. godini domaćinstva u Slovačkoj trošila su 2,1 odsto. Pratila su ih domaćinstva u Nemačkoj (1,6 odsto) i Poljskoj (1,4 odsto).

Dok najmanje novca na knjige daju u Bugarskoj i Grčkoj (obe 0,6 odsto), u Češkoj, Španiji i Malti (svega 0,7 odsto).

Evropljani troše između dva i trinaest minuta dnevno čitajući knjige.

Naviše novca na knjige troše u Slovačkoj, žene više čitaju od muškaraca 3

Istraživanje koje je sprovedeno u 15 zemalja EU u periodu od 2008. do 2015. godine pokazuje da prosečno vreme provedeno čitanjem knjiga kreće se od dva minuta dnevno u Francuskoj i 5 minuta u Italiji, Austriji i Rumuniji do 10 ili više minuta u Estoniji (00:13), Finska i Poljska (00:12) i Mađarska (00:10). Istraživanje je obuhvatilo starosnu grupu od 20 do 74 godine.

Osobe koje vole da čitaju provode više od sat vremena dnevno čitajući.

Ispitanici koji su naveli da redovno čitaju u poroseku provedu od sat i minut dnevno u Francuskoj do sat i 37 minuta u Mađarskoj nad knjigom. U svim zemljama koje su učestvovale i istraživanju  žene više čitaju nego muškarci. Međutim, ljudi koji čitaju knjige čitaju duze vreme od žena.