Nenapisana pisma Nadežde Petrović 1

Pored svojih visokoumetničkih slikarskih radova, Nadežda nam je ostavila mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti – kaže glumica Vanja Milačić koja će oživeti njen lik

Na velikoj sceni Doma kulture u Čačku u ponedeljak, 11. oktobra, premijerno će biti izvedena monodrama „Nenapisana pisma“ u znak obeležavanja 148 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović (1873-1915).

Monodrama u izvođenju glumice Vanje Milačić jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim srpom” Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka oživela je lik Nadežde Petrović u svom tekstu „Nenapisana pisma“, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, i u saradnji sa beogradskom kućom FAME Solutions.

O ulozi najznačajnije srpske slikarke s kraja IXX i početkom XX veka, koja je svojom umetnošću obeležila i evropsku likovnu scenu, i bila avangardna ličnost svog vremena i heroina Prvog svetskog rata, Vanja Milačić kaže:

– Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih građana, da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti – ističe Milačić.

Rediteljku Natašu Radulović pozorišna publika poznaje po režijama u više gradova Srbije, i evropskim gostovanjima, poput Moskve, Jekaterinburga, Pariza, Hanovera, a među predstavama izdvajaju se „Ključevi od Leraha“ u Beogradskom dramskom pozorištu, „Duet za solistu“ u Narodnom pozorištu Sombor, „Božji ljudi“ u Pozorištu „Bora Stanković“ Vranje, i „Mala crna haljina“ u Domu Jevrema Grujića.

Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove predstave – scenografkinja Marija Lukić (Shabby Chic Design iz Čačka), kostimografkinja Marta Čkonjević (studentkinja na katedri za dizajn i oblikovanje tekstila na Univerzitetu u Ljubljani), kompozitorka Ana Krstajić koja je za ovu monodramu komponovala originalnu muziku, dizajnerka Ana Krbanjević i inspicijentkinja Sanja Mimica.

„Nenapisana pisma“ realizovana su uz pomoć Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Umetničke Galerije Nadežda Petrović, i Nacionalne platforme Srbija Stvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari