U Centru za kulturu Mladenovac danas počinje peto izdanje pozorišnog festivala „Teatar u jednom dejstvu“. Novim konceptom i pod sloganom „Nepodnošljiva lakoća tranzicije“ obuhvaćeno je šest predstava profesionalnih pozorišta iz Beograda, Šapca i Kruševca.

Festival otvara „Drama o Mirjani“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Ive Milošević, a do 12. oktobra publika će videti predstave „Događaj u stanu br. 2“ (Šabačko pozorište, reditelj Nikita Milivojević), „Čekaonica“ (Atelje 212, reditelj Boris Liješević), „Igra u tami“ (Pozorište „Boško Buha“, reditelj Jug Radivojević), „Pokojnik“ (Narodno pozorište u Beogradu, reditelj Egon Savin), „Dundo Maroje“ (Kruševačko pozorište, reditelj Kokan Mladenović).

„Ona ‘nepodnošljiva lakoća postojanja’ koju je Kundera definisao u vremenu totalitarnog komunizma, danas u epohi (samo)proklamovane demokratije koju karakteriše totalitarnost novca, postaje iznova aktuelna. Kada kažemo ‘nepodnošljiva lakoća tranzicije’, mi naravno idemo dalje u odnosu na Kunderino vreme i literaturu. I stižemo u nepodnošljivu današnjicu. Ali, od jednog festivala bi bilo pretenciozno očekivati da daju odgovor zašto je današnjica baš takva“, kaže na početku svog mandata selektora i umetničkog direktora Festivala dramski pisac Željko Hubač i dodaje „Ako je suditi po izboru, predstave glavnog programa čine ‘dve sorte’. Prve su one koje današnjicu tumače iz vizure prošlosti, sugerišući nam na taj način kako u nas istorijsko nasleđe ne utiče na racionalno ponašanje, već naprotiv, kao da raspiruje iracionalnost. Druge su one koje hrabro, ne plašeći se estetskih problema, na scenu, skoro u naturalističkom maniru, iznose današnjicu, što pozorišni čin ne čini baš prijatnim, ali ga čini (baš) poučnim“.

O Nagradi za najbolju predstavu odlučivaće žiri u sastavu prof. Vladimir Stamenković, predsednik, Ljiljana Dragutinović i Milorad Đokić. Ove godine, prvi put je u nizu pratećih festivalskih sadržaja pet dečjih predstava koje će pratiti, i o najboljoj odlučivati dečji žiri. Festival počinje otvaranjem izložbe „Meša Selimović u pozorištu“. U godini velikog jubileja književnika koji je u doba političke tranzicije nakon Drugog svetskog rata doživeo prvorazredni moralni poraz koji mu je obeležio život i literarni opus, ali mu je i omeđio društvenu verifikaciju, mladenovačka publika videće jednu od najboljih izložbi Muzeja pozorišne umetnosti Srbije u poslednje vreme, autora Olge Marković.

U foajeu Centra za kulturu Mladenovac biće otvorena i izložba dečjih radova na temu „Mama i tata su na poslu“. Namera organizatora je da, „golicajući“ oblast omeđenu sloganom festivala, pokažu u kojoj meri je aktuelna žeđ za novcem u drugi plan stavila one zbog kojih, kako često mislimo, ima smisla pojesti sve to što vam život tako zahtevno servira.

Svakodnevno u 17 sati biće emitovan video program „Nema tikve bez korena“ s projekcijama snimaka kultnih predstava „Kad su cvetale tikve“, „Balkanski špijun“, „Bela kafa“, „Profesionalac“, „Mala“. „Estetika tranzicije, tranzicija estetike – Teatar u raljama tržišta“, tema koju je za okrugli sto odabrao Željko Hubač, ima za cilj da preispita međusobni odnos umetnika i publike u formiranju pozorišnog estetskog iskustva društva u tranziciji. Ostavljajući sociolozima i kulturolozima da istražuju realne potrebe i očekivanja publike kad je pozorišna umetnost u pitanju, cilj ovog okruglog stola, koji će voditi dramaturškinja Branislava Ilić, jeste da se fokusira na pozorišne stvaraoce, preciznije na njihove pretpostavke o publici, sa kojima ulaze u umetnički proces. Pitanja učesnicima ovogodišnjeg festivala u Mladenovcu su šta publika očekuje od pozorišta, kakva su tematska, a kakva estetska očekivanja publike, u kojoj meri i na koji način naše pozorište odgovara na očekivanja publike? Odgovorima na postavljena pitanja, kao uostalom i samom selekcijom, ovogodišnji festival u Mladenovcu bi mogao da skicira pravac u kojem se naše pozorište kreće. Odrediti pravac, jeste jedan od ključnih ciljeva u tranziciji. Kakvom pozorištu stremimo, važno je kako za pozorišnu umetnost i stvaraoce, tako i za publiku!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari