Neprevaziđena lepota kamenog materijala 1Izložba "Kamen u arhitekturi i umetnosti: Galerija RTS

U Galeriji RTS otvorena je Šesta međunarodna izložba „Kamen u arhitekturi i umetnosti“, na kojoj je biti prikazano 120 radova 90 autora iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Španije, Kine, Japana i Perua. Autori izložbe su Tatjana Karavelić i Zoran Đajić.

Postavka bi trebalo da posetiocima pruži uvid u „različite pristupe i promišljanja o umetnosti počevši od akademizma, savremenih i svedenih formi do konceptualne umetnosti, koje kamen objedinjuje kao tradicionalni materijal koji se danas, zbog svoje težine u obradi i mogućnostima umetnika, retko koristi“, kažu organizatori izložbe Udruženje Kamena kolonija – Stone Studio Association iz Beograda.

Prema rečima organizatora, „izložba je tematski podeljena u tri oblasti: arhitektura i dizajn u kamenu, skulptura u kamenu i mozaik u kamenu sa ciljem predstavljanja kamena kao najstarijeg i najvažnijeg materijala, čija uloga ostaje neprevaziđena bez obzira na stalno pojavljivanje i eksperimentisanje sa novim materijalima“.

Udruženje Kamena kolonija osnovano je 2009. i bavi se geološkim istraživanjima, eksploatacijom, zaštitom i restauracijom kamena, izučavanjem i negovanjem starih zanata koji su se koristili za umetničku i zanatsku obradu kamena. U proteklom periodu Kamena kolonija je istražila i za eksploataciju pripremila dva ležišta arhitektonsko-građevinskog kamena, organizovala tri međunarodne konferencije pod nazivom „Harmonija prirode i duhovnost u kamenu“, 15 stručnih predavanja i 30 umetničkih kolonija i izložbi sa temom upotrebe kamena u arhitekturi i umetnosti. Članovi Udruženja su učestvovali kao stručni konsultanti ili kao izvođači radova na restauraciji i rekonstrukciji velikog broja objekata koji su pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari