Nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana 1Foto: V. Stanković

Sedmi Šekspir festival biće otvoren u subotu, 12. septembra, koncertom „Betoven i Šekspir“ u izvođenju „Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije“, nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana.

Manje je poznato da je Betoven upravo u Šekspiru nalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, a kroz uvertiru za „Koriolana“ i „Buru“ direktno se odužio svom umetničkom idolu.

Romantična komedija koja je plod saradnje „Narodnog pozorišta“ u Nišu, „Kruševačkog pozorišta“ i „Internacionalnog Nišville džez teatar festivala“ – „Kako vam drago“ prema konceptu Nikite Milivojevića, zatim „Dva viteza iz Verone“ rediteljke Mie Knežević („Šabačko pozorište“) i čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog Hamleta „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ u režiji Igora Pavlovića („Srpsko narodno pozorište“, Novi Sad), biće na programu 7. Šekspir festivala koji će se, uz podršku „UNIQA osiguranja“, održati od 12. do 16. septembra na centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj „Vili Stanković“ u Čortanovcima.

Poslednjeg festivalskog dana na programu je „Moj Šekspir“ Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu gledaocima da ga upoznaju kroz dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama. Karte za ovo jedinstveno dramsko iskustvo, mogu se kupiti po ceni od 500 dinara.

„Čast nam je što Šekspir Festival, autentičan praznik kulture i pozorišta, već sedam godina raste zajedno sa „UNIQA osiguranjem“. Sam Šekspir rekao je da je vera u radost gotovo ista kao i sama radost. Nas raduje što posle dužeg vremena, među prvima otvara vrata poklonicima umetnosti i pozorišnog stvaralaštva u Srbiji. Festival, iako od početka jedinstven, ovaj put će usled okolnosti, možda vernije nego ikad u velelepnom zdanju „Vile Stanković“, dočarati Šekspirovo vreme u kom su se, kao danas, predstave održavale pod vedrim nebom. Festival će ove godine uz podršku „UNIQA osiguranja“ biti sigurno mesto za dobru zabavu oličenu u jedinstvenom spoju muzike i komedije. Svima nam je potrebno više smeha, optimizma i dobre energije, a kada se sve to imate na ovom jedinstvenom mestu u okviru Šekspir festivala, nemamo sumnju da će ta radost pronaći put do svoje publike“, kaže Sonja Marić iz „UNIQA osiguranja“, naglašavajući da ova kompanija ostaje dosledna pravim vrednostima tradicionalnom podrškom umetnosti i pozorišnom stvaralaštvu.

Šekspir festival, jedinstven je kulturni događaj koji je prošle godine „Evropska mreža festivala“ i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Festival je osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme negujući uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, od početka se održava uz pomoć i podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novi Sad, „UNIQA osiguranja“ i „MTS Telekom Srbija“.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI“ u čuvenom „Glob teatru“ u Londonu u maju 2012. Pored želje da publici otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je bio vođen idejom da se „Vila Stanković“ – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ovaj festival jedinstvena je prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije komedije srpskih pozorišta koje se igraju po Šekspirovim delima.

Uz poštovanje zdravstvenih preporuka, Festival koji se tradicionalno održava na otvorenom, organizuje se uz smanjen kapacitet publike zbog preventivnih mera i fizičke distance.

Dnevnik ŠF

Godine 2014: Šekspir festival je prema listi agencije „Beta“ proglašen za jedan od deset najznačajnijih događaja u kulturi Srbije;

Godine 2015: festival postaje deo „Evropske mreže Šekspir festivala / European Shakespeare Festival Network“. Iste godine festival ima i svoju prvu sopstvenu produkciju („Perikle“, režija Nikita Milivojević / produkcija „Šekspir festival“, „Šabačko pozorište“, „Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad“) sa kojom osvaja 15 nagrada na pozorišnim festivalima Srbije i regiona;

Godine 2016: festival otvara „Šekspirov Glob“ iz Londona predstavom „Dva viteza iz Verone“ i pismom jednog od najznačajnijih reditelja 20. veka Pitera Bruka koje je upućeno festivalu;

Godine 2017: program Šekspir festivala obeležilo je gostovanje „Tang Shu Wing Theatre Studio“ (Hong Kong, Kina) sa predstavom „Makbet“;

Godine 2018: peti, jubilarni Šekspir festival beleži najveću posećenost (oko 3.000 posetilaca);

Godine 2019: Šekspir festival dobija priznanje „Evropske asocijacije festivala“ za izuzetne umetničke festivale u Evropi („EFFE Label“ 2019/20).

Gosti Šekspir festivala u Srbiji bila su pozorišta iz Velike Britanije, Francuske, SAD, Grčke, Gruzije, Belorusije, Irana, Indije, Portugala, Makedonije, Slovenije, Kine, Nemačke, Hrvatske…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari