Netransparentnost i kršenje procedure 1Foto: N1

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije saopštila je da je Konkurs za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u Srbiji u 2017. „sproveden netransparentno i protivno propisima“.

Zbog čega je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja da objavi pravilnike i zapisnike o radu komisija, odgovori na sva pitanja i sumnje koje su se pojavile u javnosti, kao i da pokrene inicijativu za izmenu vladine uredbe o konkursnoj proceduri „ako već nije u stanju da je sprovede“.

„Sprovođenje ovog konkursnog ciklusa budi osnovane sumnje u njegovu neregularnost i neusklađenost sa važećim propisima, a rezultati konkursa su drastično ugrozili rad vaninstitucionalnih aktera u kulturi, izazivajući opravdanu buru reakcija javnosti“, navela je NKSS u saopštenju, ocenjujući da sprovođenje tog konkursnog ciklusa budi osnovane sumnje u njegovu regularnost i usklađenost sa važećim propisima.

Napominjući da su rezultati Konkursa izazvali opravdanu buru reakcija u javnosti, NKSS je navela da je pored problematičnog izbora članova komisija, koji su često u sukobima interesa i upitnog kredibiliteta – ne poznaju, niti mogu da poznaju tako široko postavljene oblasti koje treba da žiriraju, veoma diskutabilan i način rada komisija.

Prema navodima NKSS, sumnje da je konkursna procedura povređena i da postoje projekti čije je finansiranje unapred dogovoreno sa komisijama ili predstavnicima Ministarstva, podgreva i činjenica da su pojedini festivali nesrazmerno značajno podržani. NKSS je posebno ukazala i da dodatne sumnje u regularnost Konkursa unosi i manipulacija sa datumom objavljivanja rezultata, budući da su rezultati objavljeni sa desetak dana kašnjenja.

Asocijacija NKSS pozvala je stoga Ministarstvo kulture da učini javnim pravilnike i zapisnike o radu komisija za sve oblasti, tabele o ocenjivanju predloženih projekata sa pisanim obrazloženjem zašto su pojedini projekti podržani ili odbijeni (što je po navedenoj Uredbi u obavezi da učini), kao i da preuzme odgovornost i odgovori na sva pitanja i opravdane sumnje koje svakodnevno iznose organizacije koje su takvom procedurom konkursa oštećene.

NKSS je pozvala Ministarstvo i da, ukoliko nije u stanju da sprovede Uredbu Vlade Srbije, pokrene inicijativu za njenu izmenu, kao i da pokrene javnu raspravu, uključi u nju predstavnike vaninstitucionalnih aktera u kulturi i da unapredi konkursnu proceduru kako bi se obezbedila transparentnost rada, izbegle greške i moguće sumnje i uspostavio relevantan vrednosni sistem.

Nikola Džafo traži odgovore

Povodom rezultata republičkog Konkursa za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u Srbiji u 2017. oglasio se i vizuelni umetnik i osnivač Multimedijalnog centra „Led art“ Novi Sad (Ex Art klinika), odnosno Šok zadruge Nikola Džafo. On je poslao pismo članovima komisije za vizuelno stvaralaštvo i ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću, tražeći od njih odgovor zašto programi ovog centra nisu zaslužili čak ni simboličnu podršku koju su dobijali tokom proteklih petnaestak godina. „Da li su razlozi ideološke prirode, recimo, zbog naše saradnje sa Ženama u crnom? Ili zbog toga što pokušavamo da opstanemo našim „pijačnim“ aktivnostima, prodajom umetničkih dela na pijacama, na ulici? Ili smatrate da nama novac i ne treba – kad sa minimalnim sredstvima realizujemo programe tokom cele godine, onda možemo i bez pomoći Ministarstva kulture? Ili procenjujete da više nema ni umetničkih, ni društvenih, ni političkih razloga za dalje postojanje nezavisne kulturne i umetničke scena, u čijem delovanju i formulisanju Art klinika učestvuje od 2000. (ili kao Led Art od 1993)?“, neka su od pitanja na koja Nikola Džafo traži odgovor od članova komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari