gent jazz herbie hancock

U belgijskom gradu Gentu pre nekoliko dana završeno je dvadeset drugo izdanje jednog od najrenomiranijih evropskih džez festivala na kome se okupljaju najveći svetski muzičari. Ove godine program je bio izuzetno bogat i maštovit. Na festivalu su bile zastupljene sve varijante džeza, a nastupili su između ostalih: Gregori Porter, Snarki Papi, Džo Bonamasa, Markus Miler, Nora Džons, Ludoviko Einaudi, Džulijan Lejdž, Zaz, Brendford Marsalis kvartet, Aka Mon i legendarni Herbi Henkok!

Festival, koji je trajao od 5. do 15. jula, pohodilo je više od 40.000 posetilaca, održana su 74 koncerta, a na dve scene muzičari su svirali preko 70 sati!

Organizatori su i ove godine nastavili sa tradicijom otkrivanja novih talenata i posebno mesto su ostavili mladim muzičarima.

Treba pomenuti da su na gentskom podijumu prve korake napravili mnogi svetski poznati muzičari.

Neki od njih su ove godine dokazali da su spremni za veliku scenu, a tu su svakako: kvartet Kahil El’Zabar, MonoNeon kvartet, Harold Lopez-Nussa, Stefan Galan ili Dišvošer.

Svi koncerti su održani na otvorenom prostoru, u interesantnom okruženju, u kome se mešaju istorijska zdanja iz 13. veka i moderna arhitektura.

Ove godine, festival je završen neverovatnim nastupom Herbija Henkoka i njegovog benda.

Ne znam šta je kod ovog jedinstvenog muzičara više za divljenje – da li je energija koja iz njega izbija iako je napunio 83 godine, ili njegova vitalnost, elegancija, lakoća komuniciranja sa publikom ili virtuoznost na klaviru i električnim orguljama, koje ponekad svira simultano.

Njegov vrhunski bend, sa Džejlenom Petinoom za bubnjevima, Džejmsom Džinasom na basu, Lionelom Luekeom na gitari i Terensom Blenšardom na trubi, zvučao je izuzetno spontano i kreativno.

Koncert je počeo dugom improvizacijom i kombinacijom starih stvari u čemu je odmah došao do izražaja talenat gitariste Luekea.

Herbi Henkok je rekao publici da on svira gitaru tako da niko ne može da prepozna da je to gitara.

Henkokove stare kompozicije, od kojih su neke komponovane i pre pedesetak godina, svirali su u potpuno drugom aranžmanu, tako da su bile gotovo neprepoznatljive, uz kosmičke efekte.

Akcenat tokom celog koncerta je stavljen na transformaciju zvuka, pa je njegov portabl sintisajzer ispuštao vrlo čudne tonove, a Herbi je pred kraj koncerta pokazao svoj pevački talenat kroz modifikator glasa.

Usledili su Rockit, Cantaloupe Island, Watermalon Man… a za kraj je izabrao produženu verziju Chameleona na veliko oduševljenje publike i tako završio svoj izuzetan nastup.

Iako su ove godine najprestižniji umetnici prihvatili učestvovanje, Herbi Henkok je svakako izazvao najviše pažnje.

Karte za poslednji dan koncerta su vrlo brzo bile rasprodate, jer je ovaj pijanista i kompozitor sigurno najneverovatniji od svih koji su nastupili.

Karijera, koju je započeo još pre šezdesetak godina, uvek je išla uzlaznom linijom.

Posle prvih nastupa šezdesetih godina sa Majlsom Dejvisom, Herbi Henkok se upustio u solo karijeru.

Tvorac fjužn džeza, Herbi Henkok, postao je poznat široj publici preko njegovog nezaboravnog i uvek aktuelnog albuma „Head Hunters“.

Osamdesetih godina je komponovao stvar „Rockit“, neku vrstu brejkdens himne i tako inspirisao repere koji su dostigli vrhunac devedesetih.

Desetak godina kasnije, on se bavio raznim eksperimentima sa elektronskom muzikom u kombinaciji sa fankom i džezom.

Postao je i profesor muzike na Univerzitetu u Kaliforniji, a osnovao je i sopstveni džez institut.

U toku svoje izuzetne karijere dobio je četrnaest Gremi nagrada i jednog Oskara.

Lista umetnika sa kojima je Herbi Henkok nastupao, ili koncerata na kojima je gostovao je beskonačna.

Svaki novi album je bio ogromni uspeh, bilo da se radilo o izboru muzičara sa kojima je svirao ili inovacijama koje je uveo u razne vrste muzike, a da ne govorimo o uticaju koji je imao na niz generacija iza sebe.

Mislim da organizatori gentskog džez festivala nisu mogli da izaberu boljeg muzičara da zatvori ovogodišnje izdanje festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari