Nije Filozofski ćutati: Religije u fokusu, izložba Konstantina Novakovića 1Foto: Promo

Prikazana selekcija fotografija pruža uvid u rituale, običaje, materijalnu kulturu i kulturno nasleđe svetskih religija počevši od onih zastupljenih u zemljama Balkana, Bliskog istoka i istočne Afrike, do istočnjačkih religijskih tradicija rasprostranjenih na teritoriji Indijskog potkontinenta, južne i istočne Azije.

U okviru programa Nije filozofski ćutati, na Filozofskom fakultetu u Beogradu se otvara u utorak 17.12. u 19 časova izložba fotografija Religije u fokusu, autora Konstantina Novakovića.

Prikazana selekcija fotografija pruža uvid u rituale, običaje, materijalnu kulturu i kulturno nasleđe svetskih religija počevši od onih zastupljenih u zemljama Balkana, Bliskog istoka i istočne Afrike, do istočnjačkih religijskih tradicija rasprostranjenih na teritoriji Indijskog potkontinenta, južne i istočne Azije. Kroz slike obreda, mesta hodočašča, važnih toponima i sakralne arhitekture avramskih religija, kao i onih koji se vezuju za različita verovanja sa geografski udaljenih područja, ova izložba daje presek velikog broja svetskih religija. Koncipirana tako da publici na neposredan način približi različite aspekte nama bliskih religija poput hrišćanstva i islama, njihovih različitih denominacija, ali i drugih velikih religija kao što su hinduizam, sikizam i budizam, izložba ima za cilj da otkrije i skrivene veze među navedenim religijskim učenjima, kao i među kulturama kojima one pripadaju.

Na otvaranju izložbe govoriće Igor Ril, prof. dr Milan Vukomanović, prof dr Danijel Sinani i autor. Izložba traje do 15.1.2020. godine.

Konstantin Novaković (1977) je dokumentarni fotograf iz Beograda. Do sada je priredio više samostalnih izložbi fotografija i izlagao na brojnim grupnim izložbama, a o svojim putovanjima kao i o temama kojima se bavio iz ugla fotografa održao je niz predavanja kako za akademsku, tako i za širu publiku. Diplomirao je na katedri za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, nakon čega završava master studije pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu kao i na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari