Nije izgubila Srbija, izgubila je Jugoslavija, ona koja još postoji

Kantautor i muzičar Đorđe Balašević sahranjen na Novom groblju u Novom Sadu

Ostavite komentar


  1. Ovih dana svi pričaju o Đoletovim pesmama, stihovima i pominju filmske serije u kojima je igrao. Za mene lično najbolje što je porodica Balašević napravila je film „Kao rani mraz“. Nije čudo što su ga onako ljubomorno čuvali od pirata i ljubomornih likova. Ni na jedno koncertu nisam doživeo takve emocije i lepotu kao što sam gledajući taj film. Moja žena i ja smo posle predstave u zgradi NIS-a izašli potpuno ošamućeni i oduševljeni što smo imali sreću da vidimo tu lepotu.

  2. Izgubila je i Srbija i Jugoslavija, zato sto su i Srbiji potrebniji ljudi kao sto je Balasevic, u odnosu na Kusturicu ili DJordjevica. U tom smislu, nezamenjiv gubitak je za Srbiju kao drustvo, a i za citavo kulturno podrucje .Zato sto je Balasevic jedan od simbola borbe protiv provincijalizma, pa je svojim likom i delom imao velike simpatije ljud u svim drzavama bivse drzave, pa je gubitak i sa te strane zato sto nema drugih koji su u stnju na slican da spoje ljude unutar sukobljenih naroda, kao sto je to radio DJole.

    1. Kakav provincijalizam? Sta je to? Sta je to toliko lose u provinciji i provincijskom mentalitetu? Eto, Andric je bio provincijalac i Nobelovac.

  3. Otišao je poslednji veliki Jugosloven.
    Naše je da nam njegovi stihovi budu životne vodilje i svima će biti bolje.
    Slava mu.

    1. Nije Jugoslavija izgubila ona je s njim umrla. Volela sam ih oboje, ali što se Jugoslavije tiče – nikad više. Balašević je jedan i jedini i veliki je to gubitak za sve nas.

    2. Kamo sreće da je poslednji Jugosloven u Srbiji. Muka mi je od tog Jugoslovenstva. Prekardasilo!

  4. Vucko nije izrazio saucesce, kao sto je cinio u mnogim drugim slicnim slucajevima, pa mi svasta pada na pamet.

  5. Samo da se ne zaboravi, da je kao takav radio i stvarao u Srbiji. Nisam siguran da bi isti posao mogao da radi u nekog drugoj bivsoj republici SFRJ….

    1. Ziveo I radio u Vojvodini!
      To je uvek bila Djoletova inspiracija zato sadasnji nacionalisticki Beograd mu ne odaje priznanje. Naravno da ne bi nista tako radio da je bio iz nekog drugog kraja sveta jer Vojvodjansku je dusu on u sebi nosio

  6. “Ne možemo da se oprostimo od Đoleta. Ako bismo se oprostili od njega oprostili bismo se od svega dobrog u nama, od onog što nas deli od gadova oko nas”. Peca Popović

  7. ne znam ko, ali je rekao
    /
    Jugoslavija se onomad raspala
    /
    ALI
    . je danas, sa Balaševićem umrla

    1. Ima nas za koje Đole nije umro.
      Ima nas za koje Jugoslavija nije umrla.

  8. Srbi su se uvek osecali nedovoljnima, ugrozenima – zato uvek traze ‘svoga Djoleta’ ali, to nije bio gosp. Balasevic!
    Gosp. Balasevic je bio dostojan samog sebe i svoje pozitivne uloge u drustvu!
    Ne svojatajmo ga samo kao ‘nas’ nego kao ukras celom covecanstvu!

  9. zanimljivo, taj deo o jugoslaviji,…

    naime, jednom sam jednom matorom kanadjaninu, odgovorio da sam srbin, a on me je pitao kako to da nisam jugosloven, obzirom da sam se rodio u jugoslaviji….
    logika…

  10. Bilo i ostalo, deca iz mešovitih brakova su uvek kamen spoticanja u nedemokratskim sredinama…

  11. Bio si zadnja zvijezda u tunelu usred mraka…Ponosna sam jer sam zivjela u tvom vremenu..Hvala i neka te andjeli cuvaju..

  12. Jak čovek pa je neko izgubio, jedino ustaše i balije mada ni sa njim nisu ništa imali.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.