Nikita Milivojević: Biti - il' ne biti - BITI, naravno! 1Foto: Gordana Nonin

Komad Tragedija Hamleta čuvenog Pitera Bruka u izvođenju francuskog teatra Des Lumieres et des Ombres, koju je režirao Gi Pjer Kulo, otvoriće večeras 8. Šekspir festival u Vili Stanković u Čortanovcima.

Jedinstveni međunarodni festival koji se od 2. do 6. jula održava uz podršku UNIQA osiguranja čini program savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela, a publici će predstaviti pozorišne predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije. Na centralnoj festivalskoj lokaciji, u Vili Stanković, nastupiće i Narodni teatar Bitola predstavom History of motherfuckers – Korolian u režiji Andraša Urbana, a biće izveden i Moj Šekspir Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i stečena iskustva nastupima u Šekspirovim dramama.

O programu 8. Šekspir festivala razgovaramo sa Nikitom Milivojevićem, direktorom i osnivačem festivala.

* Ponovo smo u igri! Godinu dana bili smo izbačeni iz nje – ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Biti – il’ ne biti… Biti – naravno! Dobro došli! – ovim rečima pozivate publiku da ponovo dođe na Šekspir fest. Da li ste zato Šekspira na plakatu „obukli“ u fudbalski dres?

– Naravno da nam je prva asocijacija bila na Evropsko prvenstvo u fudbalu. I stavili smo mu broj 8 jer je ovo osmo izdanje našeg festivala. Ali, najvažnija asocijacija je na igru, da smo ponovo u igri. Neko se čak našalio i rekao da naš Šekspir na plakatu liči na Ibrahimovića. Ali, nije, naravno. Naš Šekspir je mlađi. Iza nas je jedna užasno strašna godina, i iako svake godine kažem publici Drago mi je što se vidimo, ove godine su mi te reči dobile još veću dubinu smisla i ja samo mogu da ponovim da mi je DRAGO ŠTO SE VIDIMO. Dakle, ponovo smo u igri, što nije mala stvar. Baš smo bili izbačeni iz igre cele prošle godine.

* Da li je zbog pandemije bilo teško organizovati ovogodišnje izdanje festivala s obzirom da su različite mere na snazi u različitim zemljama, kao i uslovi prelaska granica?

– Jeste, sa dosta muke smo ga organizovali, čak i ovakav simboličan program jer, do poslednjeg trenutka se nije znalo ko može da putuje, ko ne može… Zaista je sve vrlo komplikovano. Ono što je značajno je da se ponovo ime Pitera Bruka vrti oko našeg festivala. Festival počinjemo njegovom predstavom Tragedija Hamleta u produkciji francuskog teatra Des Lumieres et des Ombres. Mi smo ovde na festivalu prilično svojatali Pitera Bruka, čitao sam svojevremeno njegovo pismo, gost nam je bila i njegova ćerka. Za mene lično, Bruk nije jedan od najznačajnijih već najznačajniji pozorišni reditelj 20. veka. Uvek mi je posebno drago kad je jedna takva ličnost sa svojim delom, u ovom slučaju adaptacijom komada Tragedija Hamleta deo našeg festivala. To je predstava koja potpuno liči na pozorište Pitera Bruka.

* U subotu je onda na redu predstava iz Severne Makedonije.

– Mi smo odmah počeli da tražimo predstave po regionu da vidimo ko šta postavlja jer, plašili smo se da nećemo moći da dovedemo predstave koje se rade u zemljama više udaljenim od nas. Zato sam se jako obradovao kad sam saznao da u Makedoniji moj kolega Andraš Urban radi Koriolana. Naravno, njegov Koriolan je potpuno u duhu njegove poetike, a meni je još posebno drago što je to upravo Koriolan jer to delo od Šekspira još nismo imali na našem Šekspir festivalu. Dolazi nam pozorište iz Bitolja, a dramatizaciju ovog čuvenog Šekspirovog dela je uradila Vedrana Božinović.

* Vi ste još davno rekli da vam je ambicija da svih 37 Šekspirovih komada bude izvedeno na Šekspir festu.

– Da, zato mi je i drago što evo imamo jedan novi naslov koji još nije bio izveden ovde, što Urban radi baš Koriolan, tj. History of mother fuckers – Koriolan, kako se u originalu njegova predstava zove. Do sada smo više od 20 Šekspirovih komada imali na festivalu, znači prešli smo polovinu.

* Prvi deo festivala, u nedelju, završava se projektom „Moj Šekspir“, koji je prošle godine zaista oduševio publiku… takođe je izveden poslednjeg dana festivala, a Zijah Sokolović, Nebojša Dugalić, Svetlana Bojković, Voja Brajović bili su briljantni, naravno uz Svetozara Cvetkovića, koji „vodi“ program.

– Mi smo još na početku rekli da će to biti trilogija i evo nas, po treći, poslednji put, imaćemo priliku da vidimo taj projekat koji nas je sve prijatno iznenadio jer nismo znali da će se toliko dopasti publici. Taj svojevrsni talk show koji tako neodoljivo vodi moj prijatelj Svetozar Cvetković.

* Ove godine Šekspir fest se dešava u dva dela. Nakon ovog vikenda, poslednja predstava će biti u oktobru mesecu u Srpskom narodnom pozorištu, Makbet u izvedbi pozorišta iz Italije?

– Ne volim da kažem da imam favorita među predstavama, ali uvek mogu da naglasim za neku predstavu da onaj ko je propusti, propustiće vrhunski pozorišni događaj, dragocen umetnički doživljaj. Radi se o predstavi Makbet u produkciji italijanskog Sardegna teatra i već dve godine pokušavamo da se dogovorimo o njihovom gostovanju na festivalu. Ova predstava još od 2017. je visoko na svim svetskim top-listama pozorišnih predstava. Međutim, jedan član ansambla se razboleo i mi smo morali da odgodimo njihovo gostovanje. Naravno, ovako nečeg nismo mogli da se odreknemo skroz i napravili smo tako da nam gostuju u okrobru u SNP, u okviru drugog dela festivala. Italijanski kritičari proglasili su Makbet najboljom predstavom u 2017 – dobitnik je najznačanije italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017. Ova predstava kod nas dolazi nakon gostovanja na Sibiu festivalu, Hongkong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festivalu svetskog kazališta Zagreb, Barbikan centru u Londonu…

* Kako vam se čini forma – Festival u dva dela?

– Iako smo to nužno morali da napravimo, meni se čini da to sa dva dela festivala i nije uopšte loše. Uvek je bilo nekih sjajnih predstava koje nisu mogle da se odigraju u ovom predivnom ambijentu Vile Stanković, u uobičajenim našim terminima krajem juna ili početkom jula. I uvek smo morali nečeg dobrog da se odreknemo samo zbog termina. A ima i toga da neke predstave i treba gledati u klasičnom pozorištu a ne na otvorenom. Zato mi ovaj oktobar deluje idealno da ga uvedemo kao drugi deo festivala. Da nam to odsad bude i praksa jer, zaista ima predstava koje su izuzetno vredne za naš festival a pogodnije ih je zakazati u jesenjim terminima. I što da ne, Šekspir fest u dva poluvremena, kako je to divno formulisala naša saradnica Sonja Marić, direktorica Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja, koji su naš glavni partner.

* Kao i svake godine, i ove ste organizovali prateće programe. Da li je razlog prikazivanja filmskih ostvarenja Šekspirovih dela u okviru pratećeg programa to što je on kao pisac zaista bio često inspiracija za ekranizaciju?

– Ne samo da je najigraniji dramski pisac, Šekspir je i najviše ekranizovan, više od 900 filmova snimljeno je po njegovim delima. Namera nam je da tri naslova koja ćemo ove godine videti na sceni (Hamlet, Makbet i Koriolan) pokažemo i kroz tri filma snimljena po istim delima, tako da to onda bude jedna celina. Zasad se još uvek malo mučimo sa autorskim pravima, ali nadam se da ćemo uspeti. Sigurno imamo Koriolan u režiji Rejfa Fajnsa, on tumači i naslovnu ulogu. Filmovi će biti prikazani u KC Novi Sad.

Otkrivanje Šekspira na novi način

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave Henri VI u čuvenom Glob teatru u Londonu, maja 2012. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je bio vođen idejom da se državna rezidencija, Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom. I da se u okviru ovog festivala izvede svih 37 pozorišnih komada Vilijama Šekspira. Da je na dobrom putu, govore i činjenice da je već izvedeno više od 20 Šekspirovih komada i da je Evropska mreža festivala pre dve godine zvanično uvrstila Šekspir fest na listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

SONJA MARIĆ: UNIQA – za sigurno bogatstvo duha

Drago mi je što UNIQA i Šekspir festival ponovo igraju zajedno na autentičnoj internacionalnoj pozornici velelepne Vile Stanković. U skladu sa poslovanjem i korporativno-društvenom odgovornošću, UNIQA ulaganjem u kulturu investira u sigurno bogatstvo duha i već osam godina ponosno podržava Šekspir festival, istinski pozorišni praznik. Prošlogodišnji festival doneo je svima potrebnu vedrinu uprkos specifičnim okolnostima i kao ranijih godina potvrdio da publika zaista uživa u svevremenskim delima najvećeg dramskog stvaraoca na Šekspir festivalu pod vedrim nebom. Nestrpljivo čekamo početak i sigurno nezaboravno izdanje 8. Šekspir festivala, koji je, nakon prošlogodišnjeg domaćeg repertoara, ponovo u međunarodnoj igri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari