ninFoto: A.H./ATAImages

NIN-ova nagrada uručena je ovogodišnjem pobedniku Stevu Grabovcu na Kolarcu, tako da je on postao 70 dobitnik ove nagrade.

Grabovac je NIN-ovu nagradu dobio za svoj roman Poslije zabave, koji je prošle godine objavila izdavačka kuća Imprimatur, piše Nova.rs.

Turbulentne decenije su iza nas, a NIN je bio tokom sedam decenija svetionik novinarstva, čulo se na ceremoniji. Poslednjih sedam godina nedeljnik je vodio Milan Ćulibrk koji se publici obratio rečima:

– Danima sam pokušavao da napišem prigodan govor i prvi put nisam uspeo. Zato ću govoriti ono što osećam. Pre nekoliko dana NIN je napunio 89 godina, dodeljuje se 70. put nagrada, a čeka nas poslednji, 3.815. broj koji će spremiti stari kolegijum. I onda odlazimo da pravimo novi nedeljnik.

Ne volim rastanke. Hvala vam za sve, a možda je i dobro što sam otišao sad, jer, ko zna, sledeće godine na dodeli 71. NIN-ove nagrade ne bih, bez pomoći, mogao da se popnem uz ove stepenice – našalio se na kraju Ćulibrk.

A onda je na scenu izašao Aleksandar Timofejev, koji je rekao da nije vreme za preveliku priču:

– Čestitam dobitnicama nagrade za ličnost godine i onim za roman godine. NIN je stariji od svih nas i trajaće. Novoj redakciji NIN-a i kolegama koji odlaze da pokrenu novi nedeljnik želim sreću. Bolje je da nas na tržištu bude više.

NIN će ostati iskren i objektivan magazin, a pre svega istinit. Vidimo se sledeće godine na dodeli 71. NIN-ove nagrade – kratak je bio Timofejev.

Potom je o dobitnicama priznanja za ličnost godine emitovan kratak film, da bi onda Milan Ćulibrk i Vuk Cvijić izašli na binu kako bi uručili nagradu za ličnosti godine Bojani Savović, Katarini Petrović i Jasmini Paunović.

NIN-ova nagrada uručena Stevu Grabovcu: Sudbina pisca na ovim prostorima jeste da je prepušten svojoj samoći 1
Foto: A.H./ATAImages

Bojana je emotivno izrekla reči zahvalnosti svojoj porodici, prijateljima i novinarima koji su sve vreme bili uz njih:

– Ovo je nagrada za sve nas, za tužioce, advokate, jer se borimo za bolje pravosuđe. I ova nagrada je podjednako vaša koliko i naša.

Katarina se zahvalila kolegijumu NIN-a i veri u njenu posvećenost:

– Ovo je podstrek da nastavimo sa istom energijom i da se trudimo da opravdamo ovo priznanje. Hvala na neizmernoj časti – kazala je Katarina, dok je Jasmina naglasila kako u publici vidi mnoge saborce i nagradu shvatila kao odraz prepoznavanja bunta.

– Mi samo želimo da se poštuje zakon u ovoj zemlji, da se tužioci bave tužilaštvom, a ne političari. A svako treba da da doprinos da država Srbija bude bolja!

NIN-ova nagrada uručena Stevu Grabovcu: Sudbina pisca na ovim prostorima jeste da je prepušten svojoj samoći 2
Foto: A.H./ATAImages

Podsetila se potom publika na svih 69 dosadašnjih laureata NIN-ove nagrade, od Dobrice Ćosića, preko Oskara Daviča, Meše Selimovića, Pekića, Crnjanskog, Albaharija, do Basare ili Danice Vukićević.

A Tamara Mitrović, članica NIN-ovog žirija, još jednom je podsetila na razloge zbog čega je kao najbolji odabran roman „Poslije zabave“ Steva Grabovca:

– Bez prisustva literature značaj smrti jednog deteta negde u svetu ne bi imala znalaj U ovom antiratnom romanu priča je o gladi za ljudskim profitom. Ovde se pletu priče o generacijama, košmarima stvarnosti… Zlo je zlo. Posle zla ostaje samo tišina. Posle romana ostaje samo ćutanje.

A kada je Danica Vukićević uručila nagradu Grabovcu novi laureat je zahvalivši se, izrazio žaljenje što je bio primoran da otkaže gostivanje u medijima jer je zbog premora morao da se fokusira na ovaj dan.

– Ovu knjigu sam pisao možda i predugo. Nastajala je u jednoj hladnoj sobi. Postavila je pred mene pitanje zla i njegove prirode. A naivno misim da rešenje naših problema leži u ljubavi. Stojim sad u društvu velikih imena, nedostojan onih koji su stajali ovde, na mom mestu. Došao sam iz anonimnosti i zato zasluge mom izdavaču, pokazali su veru u mene kad je nisam ni sam imao.

Sudbina pisca na ovim prostorima jeste da je prepušten svojoj samoći. Hvala vam što ste prepoznali priču o ovim sumanutim vremenima. Nagradu posvećujem uspomeni na roditelje. Ovde sam stigao zahvaljujući njima – poručio je Grabovac, nagrađen burnim aplauzom, nakon čega je glumac Bojan Žirović pročitao odlomak iz romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari