"Sekira za zaleđeno more u nama": Kritičari o romanu Steve Grabovca dobitnika jubilarne, 70. NIN-ove nagrade 1Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Želio bih da se zahvalim žiriju na ukazanom povjerenju, čast mi je što su to povjerenje ukazali meni i još uvijek ne mogu da skupim sasvim sve svoje utiske jer, iskreno, nisam mogao da imam ikakva očekivanja i nikakva preterana nadanja – rekao je Stevo Grabovac, dobitnik 70. jubilarne NIN- ove nagrade za roman „Poslije zabave“ (Imprimatur), danas nešto malo posle podneva u Hotelu Moskva gde je održana konferencija za novinare povodom proglašenja ovogodišnjeg laureata ovog književnog priznanja.

– Otkrivanje zla je u suštini možda jedan od najzahtevnijih poteza u čovjekovom životu, ne bih se sad fokusirao samo na književnost – rekao je Grabovac odgovarajući na pitanje kakav je osećaj kada se otkriva takvo jedno duboko zlo o kojem govori u svom romanu.

– Pisao sam o jednom strašnom zločinu a ono što me na to navelo je činjenica da je on bio prepušten zaboravu. Pričam isključivo kao čovjek, ne kao pisac. Naprosto, nisam mogao da vjerujem da mi kao ljudska bića možemo da previdimo takve stvari iz nekakvih političkih, socioloških, bilo kakvih interesa – konstatovao je Grabovac dodajući da je i on sam imao dilemu s kojom se jako dugo borio pre nego što se upustio u pisanje.

– Nemogućnost pisanja o takvim stvarima više govori o nekim unutrašnjim borbama, o pokušaju pisanja jedne takve priče – istakao je.

Za nagrađeni roman glasali su Žarka Svirčev, Tamara Mitrović i Violeta Stojmenović, dok su za roman “Pakrac” (Laguna) Vladana Matijevića glasali Milena Đorđijević i Goran Korunović. U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su još i romani: „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala (Agora), „Autosekcija“ Srđana Srdića (Partizanska knjiga) i „U Zemlji Franje Josifa“ LJubomira Koraćevića (KOV).

Članica žirija Tamara Mitrović istakla je da roman „Poslije zabave“ Steva Grabovca progovara o vrlo važnoj temi iako je u književnosti važnije kako je nešto napisano a ne šta je napisano.

– Ovde se to spojilo. Stevo Grabovac je dao najbolju strukturu, fantastičnu kompoziciju i možda ipak za čitaoca najvažnije, da ono što u svojoj knjizi donosi Ljubomir Koraćević – jedan, hladni otuđeni, zaleđeni svet koji živimo, mislim da bi knjiga Steve Grabovca mogla da bude sekira za to zaleđeno more u nama, za zaleđenost koju živimo. Ovo je knjiga koja nas opominje da još uvek imamo osećanja – rekla je između ostalog Tamara.

Osvrnuvši se na kratak odlomak iz romana „Poslije zabave“ koji govori da živimo u svetu razaranja u kome umetnost nije važna, članica žirija Žarka Svirčev istakla je da ispričati priču, predati je drugom ne da ne znači ništa, nego znači mnogo.

– Upravo ako smo spremni pre svega da rizikujemo da ta priča bude ona sekira o kojoj je Kafka pisao za zamrznuto more u nama. Stevo Grabovac je ispričao priču koja svim svojim aspektima ima snagu, ima moć da bude ta sekira za to zaleđeno more u nama i to je poprilično zastrašujuće čitalačko iskustvo ali, naravno, ni približno zastrašujuće koliko priča o užasnom zločinu koja se pripoveda u romanu – kazala je Žarka Svirčev.

„Roman ‘Poslije zabave’ Steva Grabovca, stilski svedenog izaza u koji je zaptivena ‘melodija naših nestanaka’, kompleksne je strukture, iz čijih vremenskih distorzija i diskontinuiteta, iz lakuna i elipsa sećanja izranja lik TIŠINE. U njoj pripovedač, kroz ogledalo traume preskočene generacije, traga za zaboravljenom i napuštenom decom”, navedeno je između ostalog u zajedničkom obrazloženju žirija NIN-ove nagrade.

Dodaje se i da je ta potraga “snažno emotivno obojena, i odvija se u svesti pripovedača rastrgnutog između resantimana i odgovornosti“.

“Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije pripovedačeve, koliko i naše“.

Na ovogodišnji konkurs za NIN-ovu nagradu pristiglo je 188 romana.

Pre proglašenja ovogodišnjeg pobednika NIN-ove nagrade Milan Ćulibrk pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju počast preminulom književniku Goranu Petroviću i dobitniku NIN-ove nagrade 2000. godine za roman „Sitničarnica ‘Kod srećne ruke'“.

Svečano uručenje 70. jubilarne NIN-ove nagrade biće održano narednog ponedeljka, u podne, na Kolarcu.

Šta povezuje a u čemu se razlikujuPoslije zabave i Pakrac

Milena Đorđijević, članica žirija koja je svoj glas dala romanu Pakrac Vladana Matijevića, čestitala je dobitniku NIN-ove nagrade Stevu Grabovcu za njegov, kako je rekla, “odličan roman” Poslije zabave.

Prema njenim rečima, oba romana su veoma važna u ovogodišnjoj produkciji.

– Ono što ih dodiruje su “velike teme i motivi”. Ne samo pitanje zločina, ne samo pitanje mogućnosti saznavanja istog, nego i nemogućnosti, odnosno mogućnosti pričanja priče o tome ali i saznavanja istine, kao i motiv dvojnika.

Ipak, ova dva romana se u nečem važnom razlikuju.

– Ono što u romanu Poslije zabave, u njegovoj završnici, predstavlja njegovu vrlinu što je na određeni način ipak ovaj roman uspeo da izrazi svu delikatnost i gotovo traumu nemogućnosti da se sazna istina o zločinu. o tome roman pripoveda, i to, čini se, vrlo uspešno. Međutim, gde zapravo Matijević na jednom drugom nivou odgovara romanu Steva Grabovca i, prema mom mišljenju, mnogo intezivnije i mnogo delikatnije, zapravo je to što Matijević, uz sve svoje strukturne, pripovedačke i formalno-stilske majstorije uspeva da obznani zlo u radikalnom vidu. Tamo gde istina ne može da se sazna, ona se ovde u svoj delikatnosti saznaje a to je istina radikalnog zla. Tom temom, kako u srpskoj, tako i u svetskoj književnosti, mogu se pozabaviti samo najveći pisci – istakla je Milena Đorđijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari