NIN-ova nagrada: Laureatkinja Danica Vukićević za roman "Unutrašnje more" 1Foto: A. Ćuk/Danas

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman “Unutrašnje more” (Nojzac), saopšteno je danas u hotelu „Moskva“, a odluku o laueratkinji doneo je žiri, koji je radio u sastavu Teofil Pančić, (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunoviić.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu, koja se dodeljuje 69. put ušlo je šest romana „Unutrašnje more“ Danice Vukićević, (Nojzec)„Klub istinskih stvaralaca“ (Fabrika knjiga) Milana Tripkovića, „Papir sa vodenim znakom“ (Laguna) Gorana Petrovića, “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“(Booka) Mirjane Drljević, „Koljka i Sašenjka“ (Arhipelag)Uglješe Šajtinca i „Klara, Klarisa“ (Bulevar Books) Marijane Čanak.

U recenziji nagrađenog romana „Unutrašne More“ stoji između ostalog da Danica Vukićević u svojoj novoj knjizi proze nastavlja da piše u formi „dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja … realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama“, te prenosi „frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku“ (Vladislava Gordić Petković).

I opet važi ono što autorka kaže u jednom intervjuu:

„Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete“

Danica Vukićević je završila Opštu književnost i teoriju književnosti i Ženske studije. Rođena 1959. Živi i radi u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari