Niš art fondacija: Umetnost postoji uprkos svemu 1

„Imamo lepe vesti – umetnost u našoj sredini postoji uprkos svemu“ poručio je profesor Perica Donkov na svečanom otvaranju dvanaeste po redu izložbe Niš art fondacije – NAF sinoć u Kući legata.

Na izložbi su predstavljeni najbolje ocenjeni radovi 46 autora/ki i učesnika/ca ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za mlade umetnike „Mladost 2018″, uz nagrađena prva tri nabolja rada na ovogodišnjem konkursu.

Radove učesnika/ca konkursa je ocenjivao žiri u čijem su sastavu laureatkinja nagrade NAF-a Kristina Ristić, slikar i univerzitetski profesor iz Niša Perica Donkov i glumica i istoričarka umetnosti Neda Arnerić.

U ime žirija, okupljenima na izložbi se obratio Perica Donkov koji je poručio da umetnost u našoj zemlji ipak cveta, a da se posetioci izložbe nalaze usred bašte gde sva čula uživaju u raznolikim plodovima mladih umetnika i njihovim prikazima.

„Ovogodišnja selekcija pokazala je da je slikarstvo kao medij najzastupeljeniji način izražavanja. Interesovanja mladih umetnika variraju od hiper-realističnih prikaza stvarnosti do različitih narativnih predstava uglavnom orjentisanih ka kritičkom sagledavanju našeg okruženja i vremena u kome živimo. Ova izložba je rezultat najkvalitetnijeg proizašlog iz borbe mišljenja i način da se dopre i tumači suštinsko u sebi i okruženju“ naglasio je Donkov.

Laureati, koji su proglašeni na izložbi nedavno održanoj u Nišu, su: Tara Rodić, mlada slikarka iz Beograda, dobitnica prve nagrade u iznosu od 10.000 evra, Aleksandar Paunković iz Prokuplja, dobitnik druge nagrade u iznosu od 5.000 evra, i Veljko Vučković iz Gornjeg Milanovca, kojem je pripala treća nagrada u iznosu od 3.000 evra.

Nagrađeni su rekli da im nagrade mnogo znače, da su im podstrek za budući rad i da će novac uložiti u sebe i svoje usavršavanje.

Prvonagrađena Tara Rodić, objasnila nam je da je za ovu zbirku radova bila inspirisana i svojim unutrašnjim svetom ali i različitim fantazmama, prikazima, vizijama, koje je na ovim slikama predstavila slobodnije nego ikada do sada, i veruje da je žiri to prepoznao i baš zbog toga i nju nagradio.

– Na slikama se vidi simbolično jedan predeo koji je pomalo nestvaran, ali je ustvari na zemlji, mada ovo nema veze sa zemljom i nebom kao simbolima nekog veroovanja. To je zapravo prikaz materijalnog sveta koji nas dovodi do manjka unutrašnjih, duhovnih izražavanja naših potreba, osećanja-… To je ono što mi umetnici pokušavamo da dovedemo do izražaja, ali su nažalost svuda oko nas neke maske, ispod kojih moramo da prodremo i izvučemo suštinu, prenesemo je na platno – objašnjava Tara svoju viziju. Ona dodaje i da je ciklus radova za koji je dobila nagradu dosta zreliji od onoga što je do sada radila i da joj neizmerno znači nagrada kao pomoć da nastavi da radi i stvara ono što voli.

Nakon predstavljanja nagrađenih, posetioci su mogli da uživaju u svim izloženim fotografijama uz prigodan koktel i razgovor sa umetnicima. Zainteresovanih je bilo mnogo, što mladih koji su došli da podrže i upoznaju druge kolege i možda nauče kako da započnu svoju umetničku karijeru, što onih starijih koji su bili radi da podele iskustva i upoznaju mlade naraštaje, svoje „naslednike“ pred slikarskim platnima. Bilo je tu i brojnih javnih ličnosti, ne samo iz sveta umetnosti već i politike, na primer izložbu je pogledao i Zoran Živković, kao i novinarka Gordana Suša, i mnogi drugi.

Na konkurs se prijavilo 530 umetnika iz cele Srbije

Na ovogodišnji konkurs NAF-a stiglo je 1.300 radova koje je poslalo 530 mladih umetnika iz čitave Srbije. Na konkurs su, po tradiciji, mogli da se prijave umetnici od 18 do 35 godina starosti, koji apliciraju sa crtežima, grafikama, slikama i skulpturama. Konkurs i izložbu je podržala Kompanija Filip Moris, koja je i sada najboljima dodelila tri otkupne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari