Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici izvešće u sredu u 20 sati na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta predstavu „Žica“ prema tekstu Milene Marković i režiji Gorana Šušljika. Praizvedba teksta odigrala se letos, 1. avgusta, u periodu podizanja barikada na Kosovu, te je „Žica“ postavljena kao ambijentalna predstava imala „podršku“i u realnom životu. Ovaj trenutak žive komunikacije sa umetničkim delom, ostao je akterima predstave kao najdramatičniji momenat koji se ne zaboravlja, istakli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u JDP.


„Žicu“ je Milena Marković napisala pre više od dve godine i prošlo je vreme dok se nije došlo do toga da ona bazično pripada Kosovu, iako u sebi ne sadrži nijedan frivolni dnevnopolitički i nacionalistički predznak. Komad prati jednu porodicu, jednu kuću u planini opterećenu zlom, strastima i unutrašnjim destruktivnim silama, dovodeći sve do snažne i oslobađajuće groteske. Osujećenost, kako lična, tako i opšta, čini univerzalni i civilizacijski motiv ovog dela, čija priča, kako je Goran Šušljik rekao, iako simbolički pripada Kosovu, ne govori samo o tome nego priča o svim porodicama zagubljenim u planinama, okruženim žicama, preprekama, bolovima i nemogućnošću da ono što imaju, a to je ogromna želja za životom i ljubavlju, i ostvare.

– Ovo je komad koji veoma precizno priča i slika ono što jeste bol čoveka – kazao je Šušljik.

– „Žica“ je po žanru, u određenom smislu, negativna utopija ili groteska – formalno i dramski stilizovana – rekla je Milena Marković, dodajući da se u ovom tekstu vratila jednoj vrsti čiste fragmentarne dramaturgije. To je komad sastavljen od niza slika s naslovima koji su maltene i teme. Svaka od tih slika ima svoju centralnu tačku i katarzu i mogu potpuno odvojeno da se igraju i postave u slagalicu : drugim redom i redom koji je postavio reditelj. Svaka od tih slika ima određenu temu i tezu, objasnila je Markovićeva. Ona je još skrenula pažnju da je komad pun crnog humora i da joj je on bio potreban da bi izašla iz teme koja je toliko potresna….

– Ovo je jedan suštinski raspevan, životan i prilično subverzivan tekst, koji ima jednu vrstu emocije, a ona se, pre svega, odnosi na žudnju za životom – istakla je Milena Marković.

Prva liga „Žice“

Život i vitalnost ovoj predstavi udahnuli su posebno daroviti članovi ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine, složili su se juče Šušljik i Markovićeva, koja je glumce ovog teatra nazvala „prvom ligom“. Oni su: Ivana Kovačević, Igor Damnjanović, Milan Vasić, Anika Grujić, Jasmina Stoiljković, Milena Jakšić, Bora Nenić, Uglješa Vujović, Miodrag Krčmarik, Zdravko Savić, Vasilija Kokotović, Vladimir Jocović, Slobodan Dimitrijević, Vahid Džanković, Branislav Stanković, Ivana Pavlović, Tamara Tomanović i Haris Đerlek. Za scenografiju „Žice“ pobrinuo se Aleksandar Subotić, za kostim Maja Mirković, a za muziku Irina Dečermić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari