Njegoševa nagrada posmrtno za Dubravku Ugrešić 1foto EPA/Toni Garriga

Jedna od najznačajnijih spisateljica jugoslovenskog kulturnog prostora, Dubravka Ugrešić, posmrtno je ovenčana Njegoševom nagradom, najvišim književnim priznanjem koje dodeljuje Crna Gora autorima sa južnoslovenskog govornog područja, saopštila je danas izdavačka kuća Fraktura.

Ugrešić je osvojila nagradu zbog svog književnog opusa, etičkog stava, integriteta i društvene angažovanosti, navedeno je u obrazloženju.

Nagradu će primiti predstavnici fondacije koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštinom.

Njegoševa nagrada, ustanovljena povodom 150 godina od rođenja Petra II Petrovića, prvi put je dodeljena u oktobru 1963. godine književniku Mihailu Laliću za roman „Lelejska gora“.

Iako je dodeljivanja bijenalno, nagrada se od 2019. dodeljuje svake četvrte godine za životno delo, odnosno za ukupan stvaralački opus, književniku koji stvara na nekom od južnoslovenskih jezika: bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom, čija dela predstavljaju izuzetno značajan doprinos južnoslovenskim književnostima, javno su valorizovana i prepoznata kao trajna vrednost države iz koje dolaze.

Njegoševu nagradu dodeljuje međunarodni žiri koji imenuje Vlada Crne Gore iz reda istaknutih književnih stvaralaca ili naučnih radnika iz oblasti književnosti.

U žiri za dodelu Njegoševe nagrade imenuju se po jedan član BiH, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Članovi žirija ove godine bili su Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina), Amelija Ličeva (Bugarska), Kalina Maleska (Severna Makedonija), Andrej Blatnik (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Olja Savičević-Ivančević (Hrvatska) i Balša Brković (Crna Gora).

Ovo priznanje dobitniku uručuje predsednik Crne Gore na Cetinju, na dan Njegoševog rođenja, 13. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari