Noć Oskara večeras drugačija od prethodnih dodela 1Foto: EPA-EFE/Chris Pizzello /

U Los Anđelesu večeras će biti održana 93. svečana dodela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, ali će noć Oskara biti drugačija od prethodnih zbog epidemije korona virusa.

Ceremonija dodele Oskara, pomerena ove godine za 25. april zbog epidemije korona virusa, biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, među kojima je i dvorana Dolbi u kojoj se tradicionalno uručuju nagrade.

Jedna od lokacija biće železnička stanica u stil art dekoa u Los Anđelesu.

Iako je po najvećem broju nominacija, ukupno deset, film „Mank“ Dejvida Finčera (David Fincher) favorit, mnogi smatraju da bi „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao) mogao da bude veliki pobednik večeri.

Obožavaoci ove godine neće moći uživo da bodre svoje miljenike, jer će preko crvenog tepiha proći manji broj umetnika i gostiju.

Većina novinara će pratiti ceremoniju onlajn a mnogi holivudski producenti nisu ni dobili pozivnicu da prisustvuju dodeli.

Noć Oskara vodiće Glen Vajs (Glenn Veiss), poznati stručnjak za ovu vrstu događaja, ali uz pomoć reditelja Stivena Soderberga (Steven Soderbergh) koji je zadužen za produkciju.

Sodeberg je najavio da će ceremonija više izgledati kao film nego kao televizijska emisija.

Organizatori su svim nominovanim uputili pismo u kojem se traži njihovo fizičko prisustvo na ceremoniji. Za one koji ne budu mogli da dodju predviđeno je uživo uključenje sa određenih lokacija u Londonu i Parizu.

Na spisku voditelja Oskara biće između ostalih Harison Ford (Harrison), Bred Pit (Brad Pittt) Hali Beri (Halle Berry), Rene Zelveger (Renee Zellweger), Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix), Lora Dern (Laura) i reditelj Bong Džun-ho čiji je film „Parazit“ prošle godine osvojio glavnu nagradu – Oskara za najbolji film, saopštili su producenti ceremonije.

Ceremoniju, koja počinje oko 17.30 po lokalnom vremenu, prenosiće uživo kao i svake godine američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC). Svečanost će prenositi 225 zemalja širom sveta.

Kao i svake godine uoči dodele prestižnog Oskara, u Los Anđelesu su dodeljene satiričine američke filmske nagrade, Zlatne maline za najgora ostvarenja.