Filmovi „Čovek ptica“ i „Grand Budapest hotel“ imaju najviše, po devet, nominacija za Oskara, uključujući i one za najbolji film i režiju, saopšteno je juče u Los Anđelesu. Pored eksperimentalne satire Alehandra Gonzalesa Injaritua i komedije Vesa Andersona, u velikom broju kategorija našli su se i filmovi „Igra oponašanja“, „Odrastanje“ i „Američki snajperista“, dok je najveće iznenađenje činjenica da je drama o Martinu Luteru Kingu „Selma“ uvrštena u samo dve (najbolji film i najbolja originalna pesma).

U kategoriji za najbolji film našli su se i film o Stivenu Hokingu „Teorija svega“ i pobednik Sandensa „Whiplash“. U trci za najboljeg glumca su se: Stiv Karel („Foxcatcher“), Bredli Kuper („Američki snajperista“), Benedikt Kamberbač („Igra oponašenja“), Majkl Kiton („Čovek pitica“), Edi Remejn („Teorija svega“), dok su među najboljim glumicama: Marion Kotijar („Dva dana, jedna noć“), Felisti Džouns („Teorija svega“), Džulijan Mur („Still Alice“), Rozamund Pajk („Iščezla“) i Riz Viterspon („Divljina“).

Pored Injaritua i Andersona, u kategoriji najboljih reditelja nominovani su i Ričard Linklejter („Odrastanje“), Benet Miler („Foxcatcher“) i Morten Tildum („Igra oponašanja“).

Meril Strip je i ovaj put kandidat za Oskara, i to u kategoriji za najbolju žensku sporednu ulogu (za film „Začarana šuma“), a konkurencija su joj: Patriša Arket („Odrastanje“), Lori Dern („Divljina“) i Ema Ston („Čovek ptica“), dok se među muškarcima za zlatnu statuu nadmeću Robert Duval („Sudija“), Itan Hok („Odrastanje“), Edvard Norton („Čovek ptica“), Mark Rufalo („Foxcatcher“), i Džej Kej Simons („Whiplash“).

Najuži izbor za najbolji film vanengleskog govornog područja čine: poljski „Ida“, ruski „Levijatan“, estonski „Tangerines“, mauritanijski „Timbuktu“ i argentinski „Wild Tales“.

Najprestižnije filmske nagrade biće dodeljene 22. februara u Los Anđelesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari