Posle dvodnevne posete Santjaga Kalatrave Beogradu, na poziv Fondacije Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“, ovaj proslavljeni svetski arhitekta današnjice rekao je da bi mu projektovanje nove zgrade Filharmonije predstavljalo veliki stvaralački izazov, saopšteno je iz ove institucije.

Prilikom obilaska mogućih lokacija za izgradnju zgrade, španski arhitekta bio je oduševljen urbanističkim potencijalima Beograda, pozdravljajući plan gradskih čelnika da pokrenu transformaciju velikih beogradskih građevinskih resursa u priobalju Dunava i Save. Beogradska filharmonija i Fondacija Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ počastvovane su angažmanom Kalatrave zbog činjenice da se tako Beograd može pojaviti na mapi izabranih gradova u kojima postoje građevine ovog velikog imena savremene arhitekture, ističe se u saopštenju i dodaje da bi u okviru dogovora sa gradskim vlastima o uključenju projekta nove koncertne dvorane u strategiju razvoja inicijative „Beograd – kulturna prestonica Evrope 2020“, mogući angažman Kalatrave predstavljao značajan doprinos.

Kalatrava je tokom posete izjavio: „Od ogromnog je značaja da se ovaj projekat realizuje. Orkestar Beogradske filharmonije, apsolutno posvećen muzici, svojim zalaganjem i uspesima neprestano radi na stvaranju potpuno nove kulturne mape Srbije. Realizacija projekta nove koncertne zgrade Beogradske filharmonije nedvosmisleno podrazumeva ulaganje u novu generaciju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari