Nova kreativna izložba istražuje uticaj koji muzika ima na nas 1Foto: Eric Nopanen/Unsplash

U Muzeju nauke i industrije u Mančesteru otvorena je izložba pod nazivom Turn It Up: The Power of Music koja ispituje kako sve muzika utiče na nas i kako nas vodi na istraživanje, stvaranje i deljenje iskustava.

Jedno od pitanja koje se postavlja je da li muzika može da izazove određene ukuse u ustima, odnosno da li može da prizove sećanja koja uključuju gastronomske doživljaje. Bez obzira na to da li je neko muzikalan, muzika sigurno utiče na njegov život, poručuju autori izložbe.

Sastavljena je od dve polovine – prva se bavi porivom da stvaramo muziku i seća se raznih instrumenata i sprava za slušanje muzike, od prvih gramofona do modernih telefona, kao i tehnologije za pravljenje muzike.

Drugi deo tiče se uticaja muzike, između ostalog kroz odgovor dece na uspavanke i kroz pokušaj tretmana demencije kroz muzičku terapiju. Spominje se kako je u toku i rad na aplikaciji koja bi omogućila posebne plejliste „na recept“ za ublažavanje pojedinih zdravstvenih problema.

Još jedan segment u kome je izbor muzike bitan za ljudsko ponašanje je reklamiranje, odnosno prodaja proizvoda. Istraživanje je pokazalo da puštanje klasične muzike u prodavnicama i šoping centrima podstiče posetioce da troše više novca, a naročito na luksuzne stvari.

Postoji i poseban korpus istraživanja posvećen lečenju nesanice kroz muziku, čiji rezultati ne donose jedinstveno rešenje. Ispostavilo se da muzika ne poboljšava uvek naše obrasce spavanja, ali da nas može naterati da poverujemo da smo spavali bolje.

Jedan od glavnih aspekata izložbe je i sećanje, jer muzika može da izazove moćna sećanja na srećne i tužne trenutke i zato je bitan njen izbor u nekim važnim životnim situacijama.

Sve ovo, ali i druga pitanja poput koja muzika je dobra za vožnju, koja za kontakt centre, a koja za obavljanje posla obrađena su kroz ovu izložbu, koja je u Mančesteru otvorena do 21. maja 2023. godine.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari