Nova priznanja smederevskom kompozitoru i pijanisti 1Foto:Youtube - Golden Key Music Festival 2015 USA

Veljko Nenadić, dvadesetogodišnji smederevski kompozitor i pijanista, ostvario je novi veliki uspeh na međunarodnom takmičenju kompozitora – izvođača „Oskar Rieding“ u Sloveniji, prenosi Podunavlje.info.

Veljko je osvojio prvo mesto, kao i specijalnu nagradu takmičenja u kategoriji do 20 godina. Ovo takmičenje je jedinstveno po tome što se pored kvaliteta kompozicija ocenjuje i veština sviranja sopstvenih dela.

Konkurenciju su činili učesnici iz skoro čitavog sveta, a među njima i kompozitori iz Amerike, Rusije, Kine, Italije, Španije, Finske, Austrije, Singapura, Ukrajine, Slovenije,  i drugih država.

Treba napomenuti da su se na ovom takmičenju pojavila neka imena koja će u budućnosti verovatno obeležiti svetsku umetničku scenu kao što su čudesni  petogodišnji ruski violinista Andrey Slobodyanyuk, desetogodišnji  kontrabasista Austrijanac Lysander Herndl  i petaestogodišnja američka violinistkinja Barbara Juminaga.

Veljko je još kao učenik niže i srednje muzičke škole u Smederevu pokazivao interesovanje za sviranje sopstvenih dela na klavirskim takmičenjima što je često izazivalo veliko oduševljenje kod žirija, ali i kod publike.

Nakon prvog kruga takmičenja, Veljko se plasirao u finale koje je održano u Celju, u svečanoj dvorani Narodnog doma. Žiri nije ostao ravnodušan i Veljku slede koncertni angažmani u Sloveniji, a jedan od njih biće i u Slovenačkoj akademiji nauka i umetnosti. Nagrađen je i od strane organizatora i sponzora takmičenja umetničkom slikom.

Veljko je nastupao na koncertu pobednika u velelepnoj Kristalnoj dvorani u Rogaškoj Slatini u kojoj je nekoliko puta imao priliku da svira čak i čuveni Franc List. Izveo je dve autorske kompozicije, Svitu za klavir i Tokatu, koje je publika pozdravila sa oduševljenjem.

Nenadić je do sada osvajao veliki broj domaćih i internacionalnih priznanja u oblasti kompozicije. Nekoliko godina uzastopno bio je pobednik festivala kompozitora „Golden Key Piano Composition Competition“ u Americi. Pobednik je takmičenja „Fidelio Musica“ u Španiji i „Festivala Slovenske muzike“ u Moskvi. Od 2017. godine studira kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Isidore Žebeljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari