Novi portreti za izložbenu postavku “Velikani srpskog glumišta”  1Foto: Pixabay/ulma93

Udruženje građana “Žanka Stokić” iz Rabrova raspisalo je četvrti krug konkursa za izradu portreta glumaca koji će se naći u stalnoj izložbenoj postavci “Velikani srpskog glumišta” u ovom naselju nadomak Kučeva koju su već videli i brojni ljubitelji teatarske i slikarske umetnosti širom Srbije.

Naime, pošto je velika srpska diva Žanka Stokić značajan deo života provela upravo u Rabrovu, mestu u kome se od 2002. godine održavaju Pozorišne svečanosti “Žanki u čast”, ukazala se potreba da se na jednom mestu objedine velikani pozorišne scene Srbije, kroz stalnu izložbenu postavku, portretima glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta.

Na novi konkurs za stalnu izložbenu postavku pristigla su 52 rada a 214 u sva četri  konkursna kruga.

Stručna komisija, koju čine Ljiljana Jović diplomirani istoričar umetnosti i Bojan Veljković master primenjeni umetnik, donela je odluku da 13 novih radova bude uvršteno u izložbenu postavku „Velikani srpskog glumišta“ a to su portreti Žike Milenkoviča – autor je  Zvezdana Sranković, Mije Aleksića-Daliborka Vinkić, Miće Tomića-Ana Crnoglavac, Nede Arnerić – Maša Vlasov, Nikole Simića-Danka Stepić-Brkovič Branka Pleše – Danka Stepić-Brković, Slobodana Cice Petrovića – Dušan Nedov, Josifa Tatića-Radiša Ćurčić, Ite Rine – Marijana Lazarević, Mirka Babića – Aleksandar Spasić, Jelene Jovanović Žigon-Nevena Marković i portret Dušice Žegarac-Svetlana Pavlović Džindo.

Ovi  izabrani  radovi svojim umetničkim kvalitetima ispunjavaju kriterijume konkursa koji je imao za cilj da se na upečatljiv način predstave lik i delo nekih od najvećih imena srpskog teatra.

Odabrani radovi svojim izrazom, snagom, psihološkom produbljenošću ličnosti ali i likova koje su igrali, daju svojevrstan omaž ljudima iz teatra koji su svojim delom obeležili epohe u kojima su igrali.

– Time se potpuno potkrepljuje ideja i ispunjava cilj ove Izložbe slika „Velikani srpskog glumišta“ i ove godine gostuje u mnogim gradovima na značajnim pozorišnim festivalima. Zahvaljujem svim umetnicima koji su se odazvali pozivu i doprineli da naši velikani ponovo pozorišta pozorišta širom Srbije – naglasila je predsednica Udruženja građana ,,Žanka Stokić’’ iz Rabrova Svetlana Ceca Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari