Majdanpek: Velikani srpskog glumišta u Centru za kulturu 1Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Videla ju je publika na brojnim festivalima i gradovima u Srbiji, a do polovine marta i Majdanpečani mogu da pogledaju izložbu slika “Velikani srpskog glumišta” nastalu kao projekat udruženja građana “Žanka Stokić” iz Rabrova.

U holu Centra za kulturu Majdanpek izloženo je 40 portreta glumačkih legendi  Srbije, izrađenih različitim tehnikama. Izložba je nastala  kada je Udruženje građana ”Žanka Stokić” Rabrovo raspisalo konkurs za izradu portreta glumaca zarad stalne izložbene postavke ”Velikani srpskog pozorišta”.

Prema rečima autora ovog projekta, Dragana Despota Đorđevića ovo je bila prilika da se
“na jednom mestu objedine velikani pozorišne scene Srbije, kroz stalnu izložbenu postavku, portretima glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta i filma”.

Na konkurs je stiglo stotinu radova, a u izložbu ”Velikani srpskog glumišta” uvršten je 61 rad. Svi do jednog na upečatljiv način predstave lik i delo nekih od najvećih imena srpskog glumišta.

Dragan Despot Đorđević objašnjava da radovi odabrani za postavku “ svojim izrazom, snagom, psihološkom produbljenošću u ličnosti ali i likova koje su igrali, daju svojevrstan omaž ljudima iz teatra koji su svojim delom obeležili epohe u kojima su igrali. Time se potpuno potkrepljuje ideja i ispunjava cilj ove izložbe”.

Izložba “Velikani srpskog glumišta” biće u majdanpečkom Centru za kulturu do 17. marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari