Majdanpek: Objavljen konkurs za 21. Međunarodnu izložbu “Žene slikari” 1Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Objavljivanjem konkursa praktično su započele pripreme za još jednu izložbu “Žene slikari” po kojoj se Majdanpek prepoznaje poslednje dve decenije. Umetnice iz Srbije i sveta, bez obzira na vrstu obrazovanja i godine, mogu do 20. marta da dostave svoje radove Centru za kulturu Majdanpek organizatoru ove manifestacije.

Osmišljena početkom 2000-ih kao izložba na kojoj učestvuju isključivo umetnice, “Žene slikari” pune dve decenije ne menjaju taj koncept.

Na dosadašnjih 20. izložbi, kao i na predstojećoj 21. pravo učešća imaju samo žene umetnice, sa ili bez akadamskog obrazovanja, a sem slikarki, izlažu i umetnice koje se bave grafikom, skulpturom, crtežom i digital artom iz Srbije i inostranstva, kažu u Centru za kulturu Majdanpek.

Prema pravilniku 21. Međunarodne izložbe “Žene slikari” umetnice mogu konkurisati u više kategorija sa maksimalno dva dela iz svake kategorije, a konkurs je otvoren do 20. marta ove godine.

Majdanpek: Objavljen konkurs za 21. Međunarodnu izložbu “Žene slikari” 2
Foto: J. B. K.

Odluka žirija, kako navode organizatori, biće saopštena najkasnije do 31. marta, a izložba će biti otvorena 22. aprila.

Najbolji radovi, kao i do sada biće nagrađeni.

– Nagrade su ustanovljene sa ciljem da se prepozna važnost doprinosa žena umetnica i promoviše razumevanje i uvažavanje kvaliteta raznovrsnosti – kažu u majdanpečkom Centru za kulturu.

Podsećaju da uz veliku, Gran pri nagradu izložbe uz novčani iznos, umetnica dobija i samostalnu izložbu u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek 2024. godine uz štampani katalog.

Osim za Gran pri nagradu učesnice 21. Međunarodne izložbe “Žene slikari” konkurišu i za pet ravnporavnih prvih nagrada, u svakoj kategoriji po jedna.

O nagradama odlučuje žiri koji čine tri istaknuta umetnika u oblasti vizuelnih umetnosti i njihove odluke su konačne, pa i odluka da se nagrade ne dodele u svim kategorijama.

Nagrade 21. “Žena slikara” biće dodeljene na otvaranju ove međunarodne izložbe koju će pratiti prigodan program i katalog u boji sa reprodukovanim radom svake od učesnica.

Na prošlogodišnji konkurs koji je bio otvoren od aprila do avgusta 2022. blizu 200 radova poslalo je 109 umetnica iz Nemačke, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a Gran pri, velika nagrada međunarodne 20. izložbe “Žene slikari” pripala je Saši Vulić iz Sombora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari