16. Vojvođanski festival klasične gitare od večeras u Novom Sadu 1

Večerašnjim nastupom Zorana Krajišnika u Kulturnoj stanici “Eđšeg” u Novom Sadu, počeo je Vojvođanski festival klasične gitare. Festival će trajati do 12. februara, a pored koncerata, publika će moći da vidi izložbu o razvoju umetnosti klasične gitare u Vojvodini od 18. veka do danas, autora Borislava Hložana.

U organizaciji Asocijacije gitarista Vojvodine, u Novom Sadu se do 12. februara održava 16. Vojvođanski festival klasične gitare, a ove godine je Festival u okviru programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture i programskog luka “Seobe”.

U skladu sa tim, program 16. Vojvodina guitar festa se bavi migracijama gitarista koji su dolazeći, odlazeći i ponovno se vraćajući u Novi Sad, ispisivali stranice istorije klasične gitare u ovom gradu.

Tradicionalno, u okviru Festivala biće organizovane majstorske radionice za sve zainteresovane.

Koncertni deo programa je u Kulturnoj stanici “Eđšeg”, Antona Čehova 4,  gde već sutra uveče nastupa Stevan Jović, a u četvrtak, 10. februara Miloš Vuković. U petak će koncert održati Vedran Ferizović trio, a poslednjeg dana festivala, u subotu, 12. februara nastupa Dušan Bogdanović sa gostima: Nada Kolundžija, Boban Stošić, Aneta Ilić, Vera Ogrizović, Stana Krstajić. Na programu su dela Dušana Bogdanovića, među kojima će biti i svetska premijera kompozicije 3 psalma za dve gitare. Svi koncerti počinju u 19 časova i ulaz je slobodan.

“Ove godine, Vojvodina guitar fest je u potpunosti posvećen gitaristima koji su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka svojim pionirskim radom postavili temelje gitarističke umetnosti i pedagogije u Novom Sadu, te stvorili bazu iz koje je krenula da se razvija čitava plejada gitarista u našem gradu, koji danas ni po čemu ne zaostaje za evropskim gitarističkim centrima.

Goste Festivala koje bih posebno izdvojio su Ana Margaret Vučak, prvi nastavnik gitare u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” i rukovodilac Orkestra gitara Muzičke omladine Novog Sada, koja posle više od 30 godina dolazi ponovo u Novi Sad, kao i svetski renomiranog kompozitora i gitaristu, Dušana Bogdanovića, koji takođe nakon više decenija ponovo nastupa ovde.

Ana Margaret Vučak je pedagog kod kojeg sam, između ostalih, i ja napravio svoje prve korake u bavljenju klasičnom gitarom pa ovaj ponovni susret sa mojom prvom nastavnicom za mene ima i emotivnu notu. Verujem da će za ljubitelje klasične gitare biti veoma zanimljiv okrugli sto sa temom “Istorijat klasične gitare u Novom Sadu”, koji za cilj ima da otkrije neke detalje nepoznate široj javnosti o razvoju gitare kao instrumenta u Novom Sadu iz ugla samih aktera“, izjavio je za Danas Raško Radović, direktor Festivala.

Sve vreme trajanja festivala, u “Eđšegu” će biti postavljena izložba NOVI SAD, GITARA, SVET autora Borislava Hložana, premijerno priređena u Kulturnom centru Vojvodine “Miloš Crnjanski” prošle godine. Postavka obuhvata fotografije, dokumente i istorijske podatke kojima je prikazan razvoj umetnosti klasične gitare u Novom Sadu kao i u drugim manjim muzičkim centrima Vojvodine od osamnaestog veka, kada ovaj instrument postaje prisutan i vrlo popularan i na ovim prostorima, pa sve do perioda od druge polovine dvadesetog veka i prvih decenija dvadeset prvog stoleća, kada gitaristička umetnost doživljava veliki procvat.

Ova izložba pruža sažeti, ali bogato dokumentovani  prikaz prihvatanja i umetničkog rasta klasične gitare, od pojave rukopisa prvog udžbenika na srpskom  jeziku za ovaj instrument iz 1842. godine Georgija Milanovića u Novom Sadu, preko delovanja najznačajnijeg jugoslovenskog virtuoza i gitarističkog pedagoga dvadesetog veka Jovana Jovičića, do formiranja Asocijacije gitarista Vojvodine, čije delovanje danas objedinjuje mnogostruke aktivnosti na daljem razvoju ovog instrumenta.

Na Okruglom stolu Istorijat klasične gitare u Novom Sadu, učestvovaće: Anna-Margarethe Vučak, Vesna Petković, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Spasojević, Zoran Krajišnik, a moderator je Borislav Hložan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari