Novi VR rad Ane Knežević u užičkom Reflektoru 1Foto: Plakat

„Sonic Geometry“, naziv je izložbe Ane Knežević, interdisciplinarne umetnice koja živi i radi u Njujorku, na kojoj će, u užičkoj galeriji Reflektor, od 4. do 6. septembra, biti predstavljen njen novi rad u virtulenoj realnosti.

U izvođenju rada zahteva se neposredno angažovanje posmatrača. Radu se pristupa uz pomoć HTC VIVE VR seta, koji se sastoji od laserskih uređaja koji obrazuju prostornu mrežu, uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu. Posmatraču se nude naočare i slušalice, kao i džojstik čijom upotrebom se teleportuje iz jednog u drugi prostor.

„Rad je imerzivan. To znači da posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore, koji ga u potpunosti obuhvataju dok iz različitih uglova posmatra čiste forme intenzivne boje i pravilnih geometrijskih oblika, čija debljina gotovo da ne postoji, a njihov obim ga svojim dimenzijama u potpunosti prevazilazi“, objašnjava likovni kritičar i teoretičar Stevan Vuković.

Pored vizuelnih, kako navodi, radovi Ane Knežević su ispunjeni i zvučnim sadržajima, odnosno tonovima ksilofona koji se aktiviraju kretanjem posmatrača kroz pet prostora, koji predstavljaju alternativne realnosti.

Ti prostori su lišeni svih sadržaja, koji bi pažnju posmatrača odvraćali od krajnje minimalno organizovane vizualno-akustične scene u koju treba da se uklopi.
Ana Knežević je interdisciplinarna umetnica. Rođena je u Beogradu, 1976., a od 2013. godine živi u Njujorku. Radi svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije. U njenoj biografiji su navedene 22 samostalne i više od 50 grupnih izložbi. Dobitnica je CultureHub stipendije i rezidencije u Njujorku (2018), kao i nagrada Pollock-Krasner u Njujorku (2017), CEC ArtsLink u Njujorku (2012) i „Vladimir Veličković“ (2009).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari