Nula u dolini jeze 1Foto: BITEF/Promo

Raznovrsni program Bitef-Prologa sadržaće pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete sa pozorišnim umetnicima i odvijaće se pod sloganom „Na ivici budućnosti“.

Najveću pažnju, privlače gostovanja predstave „Dolina Jeze“ u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe „Rimini protokol“ i „Kamešpilea“ iz Minhena, kao i pozorišnog eksperimenta vizuelnog umetnika iz Ženeve Simona Sena „Biti Arijela F“, u koprodukciji čuvenog „Teatra Vidi“ iz Lozane i autorove kompanije.

Bitef-Prolog će se, uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, merenje temperature, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance između posetilaca, realizovati u „Bitef teatru“ i na „Otvorenoj sceni“ na „Skveru Mire Trailović“ na kojoj će biti održano svečano otvaranje festivala u subotu, 12. septembra od 19 sati.

Početak Bitef-Prologa označiće performans savremenog cirkusa „Nula“, u produkciji „Cirkusfere“.

U cilju demokratizacije Bitef će na pomenutoj otvorenoj sceni organizovati tribine, susrete sa autorima i emitovanje predstava glavnog programa na velikom ekranu.

Ulaz je slobodan, a u slučaju kiše program će biti održan u „Bitef klubu“. Osim toga i ove godine nastavlja se tradicija saradnje sa medijskim pokroviteljem festivala te će u premijernom terminu izvođenja predstave „Dolina jeze“, 12. septembra od 20 sati, gledaoci širom Srbije moći da pogledaju snimak predstave i na programu „RTS“.

U okviru pratećeg programa, održaće se međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije pod nazivom „Na ivici nove pozorišne sezone“.

Tribinu će voditi Jelena Knežević i Aleksandar Brkić, a u razgovoru će učestvovati stručnjaci iz oblasti kulturne politike i menadžmenta u kulturi iz zemlje i inostranstva: Florans Porteli – zamenica predsednika regije Il d Frans za kulturu, Ana Ilić – viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kulturne industrije, prof. dr Milena Dragićević Šešić, Dubravka Vrgoč – intendantkinja „Hrvatskog narodnog kazališta“ iz Zagreba, Jug Radivojević – direktor „Beogradskog dramskog pozorišta“ i Marijana Cvetković – menadžerka Stanice „Servis za savremeni ples“.

Planirano je i još jedno izdanje „Filozofskog teatra“, programa vezanog za Bitef festival i teatar u okviru koga će Maja Pelević voditi razgovor sa teoretičarkom i aktivistkinjom iz Ljubljane Svetlanom Slapšak.

Biće održana i promocija knjige Vere Konjović „Čekajući Bitef“, o jednom od tradicionalnih programa festivala „Bitef na filmu“, kao i prezentacija programa „Polifonije“. Bogat debatni i tribinski program Bitef-Prologa biće zaokružen i razgovorom Ivana Medenice sa Erikom Fišer Lihte, jednom od vodećih svetskih teatrološkinja, na temu zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari