Nušićeva nagrada za životno delo Oliveri Katarini 1Olivera Katarina Foto: Miroslav Dragojević

Nušićeva nagrada za životno delo, prema odluci žirija u kome su ove godine Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj (predsednik žirija), Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica, i Slobodan Boda Ninković, dramski umetnik, biće dodeljena glumici Oliveri Katarini.

Istaknutoj umetnici nagrada će biti svečano uručena 3. novembra, u okviru ceremonije koja će početi u 20 sati, prenosi Podunavlje.info.

Olivera Katarina (rođena Petrović) je srpska glumica rođena 5. marta 1940. godine u Beogradu gde i danas živi. Veliku popularnost je stekla igrajući u filmu Saše Petrovića „Skupljači perja“ koji je osvojio Grand pri žirija na Internacionalnom filmskom festivalu u Kanu, kao i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara i brojne međunarodne nagrade i nominacije. Nominovan je za Zlatnu palmu i Oskara za najbolji strani film. Posle toga je ostvarila značajnu međunarodnu karijeru. Živela je u Parizu, Milanu i Rimu. Glumila je u više od 30 filmskih i televizijskih projekata. Uporedo sa glumačkom, gradila je i muzičku karijeru. Snimila je 22 singl albuma i 10 ploča. Pevala je na svim velikim scenama u Evropi.

Održala je čak 72 uzastopna koncerta u pariskoj Olimpiji i dva puta je pevala na zatvaranju kanskog festivala. Svojim talentom i lepotom oduševila je španskog slikara i pisca Salvadora Dalija. Mnogi je smatraju jednom od najlepših srpskih glumica svih vremena. Primljena je na Akademiju za pozorište, film i televiziju u klasu Ognjenke Milićević zajedno sa Petrom Kraljem, Milenom Dravić, Stanislavom Pešić, Duškom Golumbovskim… Već na prvoj godini dobila je angažman u Ateljeu 212 pored Bore Todorovića i Taška Načića. Iste godine igrala je u Narodnom pozorištu Koštanu Bore Stankovića.

Prema rečima ondašnje kritike ostvarila je izvanrednu ulogu i pokazala svoj raskošan glumački i pevački talenat. Ulogom Nastasje Filipovne u predstavi Idiot, Narodnog pozorišta u režiji Bojana Stupice napušta pozorište i posvećuje se ulogama na filnu i televiziji.

Pozorišni festival „Nušićevi dani“ koji zbog vanrednog stanja u Srbiji nije održan u uobičajeno vreme, tokom aprila, biće 37. put realizovan u svedenom formatu. Program planiran sa težnjom da se u specifičnim okolnostima očuva kontinuitet u organizaciji festivala značajnog za kulturni identitet Smedereva, kao i za afirmaciju velikana naše kulture, Branislava Nušića, obuhvatiće dve predstave novije produkcije i dodelu Nagrade za životno delo, kao i jednu predstavu za decu koja će prethoditi glavnom programu. Svedenost u pogledu ovogodišnje programske ponude uslovljena je komplikovanjem epidemiološke situacije u kombinaciji sa činjenicom da se predstave izvode u zatvorenom prostoru.

U okviru programskog segmenta „U susret Nušićevim danima“ 31. oktobra, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 12 sati, biće izvedena predstava za decu „Zaleđeno kraljevstvo 2 –začarana šuma“ Alegreto teatra, u režiji Katarine Orešan.

U glavnom programu koji će se održati 2. i 3. novembra biće izvedene dve predstave, „Koštanin tvist“ Pozorišta Slavija iz Beograda po motivima drame Luca Hibnera ,,Greta, strana 89” , u režiji Andreja Šepetkovskog, koji je obavio i adaptaciju Hibnerovog dela i „Ruska smrt-votka i šampanjac“, u koprodukciji Ateljea 212 i Teatra Vuk, koju je po delu savremene ruske dramske spisateljice Irine Vaskovske režirala Andrea Ada Lazić.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari